Tutkimus: Poikalasten vanhemmat juovat enemmän alkoholia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uuden tutkimuksen mukaan poikalasten vanhemmat ovat herkemmin turmion tiellä kuin tyttöjä kasvattavat. Selvitykseen osallistui 20.000 ihmistä, ja tulosten perusteella poikia kasvattavat vanhemmat tupakoivat, juovat alkoholia ja syövät roskaruokia enemmän kuin tyttölasten vanhemmat.

Tutkimus viittaa siihen, että poikien vanhemmat elävät epäterveellisemmin kuin tyttöjen vanhemmat. Tutkimus kesti 18 vuotta, jonka aikana analysoitiin perhetietoja kyselylomakkeiden perusteella. Vastausten perusteella poikien vanhemmat joivat 0,7 alkoholijuomaa päivässä. Tyttöjen vanhemmat joivat keskimäärin 0,6 annosta. Tutkimuksen kirjoittajan, Griffithin yliopiston tohtori Nicholas Rohden mukaan ero voidaan selittää sillä, että vanhemmat haluavat toimia roolimalleina tyttärilleen.

– Tyttärien vanhemmat ovat yleensä fyysisesti terveempiä, mikä johtuu vähentyneestä taipumuksesta polttaa tupakkaa tai juoda paljon alkoholia. Mikäli naisten tupakointia tai juomista vastaan on olemassa jonkinlaisia ennakkoluuloja tai sosiaalisia normeja, voivat vanhemmat muuttaa käyttäytymistään varmistaakseen, että heidän lapsensa vastaavat näitä odotuksia, Rohde sanoi.