Painoindeksi ei kerro riittävästi terveydestä – tässä on tärkeämpi mittari

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Painoindeksin käyttöä terveyden mittarina on arvosteltu jo pitkään, sillä se ei välttämättä kerro totuutta kehon koostumuksesta. Tuoreen tutkimuksen mukaan lihavuuden mittariksi sopii lapsilla ja nuorilla painoindeksiä paremmin vyötärönympäryksen suhde pituuteen.

– Kyseinen suhdeluku kertoo painoindeksiä luotettavammin liiallisesta rasvamassasta, sillä painoindeksin lukemaan voi vaikuttaa myös lihasmassan määrä, Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä kertoo.

Tutkijoiden mukaan joka neljäs lapsi on lihava, mikä on saavuttanut epidemian mittasuhteet. Lapsuus- ja nuoruusvuosien lihavuudella on havaittu yhteys sydän- ja verisuonitautien, aineenvaihdunnan häiriöiden, tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiin aikuisiällä. Vanhemmat voivat hyödyntää tutkimustietoa arvioidessaan oman lapsensa terveyden tasoa.

– Nykyisin mittareina käytetään ikään ja sukupuoleen suhteutettua painoindeksiä ja pituuspainokäyriä. Ongelmana on kuitenkin se, etteivät ne erota rasvamassaa lihasmassasta. Kahdella lapsella voi esimerkiksi olla sama painoindeksi, mutta rasva- ja lihasmassaa eri suhteessa.