Hyviä uutisia allergikoille – Turun yliopiston siitepölytiedotus jatkuu sittenkin

Terveys · Tim Isokivi

Siitepöly on monille suomalaisille jokakeväinen ja -kesäinen riesa. Allergikkojen elämään helpotusta ovat tarjonneet siitepölytiedotteet. Yksi merkittävistä siitepölytiedotteita tarjoavista tahoista oli kuitenkin taannoin lopettamisuhan alla.

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen kerrottiin tammikuussa lopettavan. Päätöksen kerrottiin johtuvan resurssipulasta. Helmikuussa Turun yliopisto tiedotti kuitenkin jatkavansa Norkko.fi-palvelua.

Norkko.fi-palvelun tulevaisuus on turvattu ainakin vuoden 2024 ajaksi. Turun yliopiston siitepölytiedotus laatii tiedotteita – ja ennusteita tänä vuonna maanantaisin, keskiviikkoisin ja tiistaisin. Turun yliopisto on tiedotteensa mukaan Suomessa ainoa taho, jonka siitepölyennusteet ovat aerobiologian alan asiantuntijoiden laatimia.

Joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergiasta. Siitepölymäärät ovat vielä tässä vaiheessa vuotta vähäisiä. Pähkinäpensaiden ja lepän kukinta on kuitenkin alkamassa Etelä-Ruotsissa, minkä seurauksena Suomeen on jo kulkeutunut pieniä määriä siitepölyä.