Salakuljetus paljastui – 40 000 litraa pirtua Suomeen

Ohhoh! Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulli on tutkinut tapausta, jossa Suomeen on salakuljetettu valtavia määriä väkiviinaa. Pirtua tuotiin Virosta Suomeen lähes 40 000 litraa viiden vuoden aikana. Tullin tiedotteen mukaan rikoskokonaisuudessa on kolme pääepäiltyä.

Pirtua hankittiin Virosta Päijät-Hämeeseen rekisteröidyn toiminimen turvin ilman voimassaolevaa lupaa vuosina 2016-2021. Tullin mukaan toiminimellä ei ollut käytännössä muuta toimintaa, ja elinkeinotoiminta lopetettiin rekisterien mukaan viime vuoden lopussa. Elinkeinoharjoittaja jätti ilmoittamatta ja tilittämättä valmisteveroja 1,6 miljoonan euron arvosta.

Tutkinnanjohtaja Sari Knaapin mukaan yksi pääheepäillyistä on toiminimen haltija. Tulli on tutkinut rikoskokonaisuutta törkeänä veropetoksena, törkeänä alkoholirikoksena ja salakuljetuksena. Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan kevään kuluessa.

– Epäillyt esittivät väkiviinan päätyneen lasinpesunesteen raaka-aineeksi ja väitteensä tueksi he esittivät tekaistuiksi epäiltyjä myyntilaskuja eri yhtiöille. Nämä yhtiöt ovat olleet rikoksesta epäiltyjen läheisyhtiöitä. Todellisuudessa on syytä epäillä viinan päätyneen juomakäyttöön, Knaapi kertoo tiedotteessa.