Näin irrotat punkin oikein – kannattaa poistaa nopeasti

Terveys · Tim Isokivi

Kevät tuo mukanaan ikävän lieveilmiön. Punkkien puremat ovat tavallisia sekä ihmisillä että lemmikeillä. Yliopiston apteekki opastaa tiedotteessaan, kuinka punkki poistetaan oikein.

Punkki kannattaa poistaa iholta mahdollisimman nopeasti. Ennen toimenpidettä kädet tulee pestä huolellisesti. Ötökän irrottamiseen kannattaa käyttää kapeakärkisiä pinsettejä, punkkipihtejä, punkkirautaa tai -lassoa.

– Tartu pinseteillä punkkiin mahdollisimman läheltä ihon pintaa ja poista punkki hitaasti vetämällä. Älä kierrä, vaan vedä tasaisesti suoraan ylöspäin välineen ohjeen mukaisesti. Kun punkki on irrotettu, puremakohta kannattaa puhdistaa desinfiointiaineella, neuvoo apteekinhoitaja Hanna Forsberg Yliopiston apteekista.

Puremaa kannattaa seurata tulevina viikkoina. Lääkäriin tulee hakeutua, jos puremakohtaan ilmestyy yli viiden senttimetrin rengasmainen ihottuma. Lääkärin puoleen suositellaan myös kääntymään, jos pureman jälkeen ilmaantuu kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä tai väsymystä ja huimausta.

Punkeilta voi suojautua helpoiten kiinnittämällä huomiota vaatetukseen. Myynnissä on myös iholle levitettävää punkkikarkotetta. Ulkoilun jälkeen kannattaa tehdä punkkitarkastus sekä itselle, perheenjäsenille että lemmikkieläimille.

– Tarkasta huolellisesti ainakin kainalot, nivuset, päänahka, korvantaukset, vatsa, selkä ja polvitaipeet. Iholla kiinni olevat punkit saattavat muistuttaa luomia ja siksi jokainen ihon tumma kohta kannattaa käydä tarkasti läpi, Forsberg neuvoo.