Paksukaan jää ei välttämättä ole enää turvallista: ”Lämmin ja aurinkoinen sää heikentää jääkansia”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kevät etenee Suomessa eri tahtia. Vaikka Lapissa olosuhteet voivat olla vielä talvisia, voivat jäät olla jo vaarallisia. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on muistuttanut jäällä liikkumisen vaativan nyt erityistä tarkkaavaisuutta.

– Lämmin ja aurinkoinen sää heikentää jääkansia nopeasti. Jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Viimeisen kuukauden aikana läheltä piti-tilanteet ovat tuplaantunut edellisiin kuukausiin verrattuna, kertoo SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen tiedotteessa.

Keväällä jää haurastuu ja puikkoontuu nopeasti. Siksi paksukin jää voi pettää alta. Haurastumista ei aina näe päältä päin, ja vielä aamulla kulkijaa kestänyt jää voi olla puolen päivän aikaan hengenvaarallista.

Hiltusen mukaan jäihin putoavaa voi auttaa niin kutsuttu 1+10+1-nyrkkisääntö. Ensimmäisen minuutin aikana on tärkeää hallita kylmäshokin aiheuttamat vasteet ja rauhoittua. Seuraavat kymmenen minuuttia ovat ratkaisevia itsensä pelastamiseksi jäistä, ja lopulta on tunti aikaa siirtyä lämpimään.

SUH:n median välityksellä keräämien ennakktoietojen mukaan tänä vuonna on hukkunut yhdeksän ihmistä. Jokainen hukkuminen on tapahtunut jäihin vajoamisen seurauksena.