Punkit sopeutuneet pohjoisempaan ilmastoon – sairastumiset kasvussa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan puutiaisia tavataan nyt selvästi pohjoisempana kuin vielä 50 vuotta sitten. Myös puutiaishavaintojen määrä vaikuttaa kasvaneen. Tämä on vaikuttanut myös puutiaisaivotulehduksen eli TBE:n tapausmäärien kasvuun.

TBE on puutiaisen kantaman viruksen aiheuttama tauti, johon ei ole parannuskeinoa. Tartunnalta voi kuitenkin suojautua rokottautumalla. Suomen lisäksi tartuntamäärät ovat nousseet myös Ruotsissa. Suomessa todettiin viime vuonna 160 tapausta ja naapurimaassamme niitä oli 596.

– Pahimmillaan tauti voi johtaa vakaviin ja pitkäkestoisiin neurologisiin oireisiin, kuten muistiongelmiin, tajunnanhäiriöihin ja halvausoireisiin. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokote ei kuitenkaan estä puutiaisen puremaa, eikä suojaa puutiaisen levittämältä yleiseltä borrelioosilta, Pfizer Oy:n lääketieteellinen asiantuntija Heidi Åhman ja Turun yliopiston biologian laitoksen puutiaistutkija Jani Sormunen tiedottavat.