Alvar Aalto mullisti skeittauksen – jyväskyläläisessä museossa ainutlaatuinen näyttely

Urheilu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jyväskylän Aalto2-museossa on avattu näyttely, joka saattaa kiinnostaa sekä suomalaisen arkkitehtuurin että skeittauksen ystäviä. Neljän näyttelyn kokonaisuus The Pool – pool-skeittauksen lähtökohta yhdistää arkkitehti Alvar Aallon arkkitehtuuriperinnön, kansainvälisen skeittikulttuurin ja hiphop-kulttuurin.

Alvar Aallon on kuvailtu mullistaneen vahingossa skeittikulttuurin. Porin Villa Maireassa sijaitseva Aallon suunnittelema uima-allas erosi muotonsa puolesta sitä edeltäneistä, kulmikkaista altaista. Aallon suunnitteleman uima-altaan munuaisen muotoiseksi kutsuttu tyyli levisi myöhemmin Yhdysvaltoihin.

Skeittaajat innostuivat 1970-luvulla tyhjillään olleiden uima-altaiden pohjien muodoista. Tyhjät uima-altaat tarjosivat kaarevia pintoja, joiden ansiosta erilaisten temppujen tekeminen onnistui luontevasti. Aallon suunnitteleman uima-altaan perintö siis näkyy edelleen skeittipuistoissa eri puolilla maailmaa.

Aalto2-museon näyttelykokonaisuuteen kuuluva Aalloilta asfaltille – skeittikulttuurin ja arkkitehtuurin leikkauspisteitä esittelee skeittauksen ja arkkitehtuurin välistä suhdetta. Näyttelyn on kuratoinut Juho Haavisto ja tuottanut Alvar Aalto -säätiö. Näyttely on esillä 18. toukokuuta – 15. syyskuuta 2024.

 

https://www.instagram.com/p/C6x161rtrKj/