Japanilaiskaupunki kyllästyi ruuhkiin – avaa joukkoliikennepalvelun turisteille

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Japanin Kioto on suosittu matkailukohde sen historiallisen arkkitehtuurin ja kulttuurin ansiosta. Turismin suuri määrä näkyy myös lieveilmiöinä, kuten liikenteen ruuhkautumisena. Nyt ruuhkia pyritään hillitsemään avaamalla turisteille oma joukkoliikennepalvelu.

Kioton viranomaiset ovat STT:n mukaan kertoneet avaavansa kesäkuussa kaksi varta vasten turisteille tarkoitettua pikabussilinjaa. Ne kulkevat kaupungin suosituimpien turistikohteiden kautta. Bussilippu on yli tuplasti normaaleja bussilippuja kalliimpi, mutta linjoilla käy myös kaikki bussit ja metrot kattava vuorokausilippu.

Samalla kaupungin neljää muuta bussireittiä muutetaan sujuvoittamaan turistiliikennettä. Pormestari. Koji Matsui aikoo myös harkita turistien maksaman majoitusveron nostamista ja kaupungin ulkopuolelta saapuvan yksityisautoliikenteen rajoittamista vilkkaina sesonkeina. Majoitusvero on tällä hetkellä noin 1-6 euroa yöltä.

Turismi on herättänyt Kiotossa keskustelua, sillä nähtävyyksien läheisyydessä sijaitseville bussipysäkeille kertyy valtavia jonoja. Myös matkailijoiden huonot käytöstavat kuumentavat kaupungissa tunteita.