Väsyttääkö jatkuvasti? Nämä 10 ravintoainetta auttavat piristymään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jos kärsit jatkuvasta väsymyksestä, voi yksi syy olla ruokavaliossa. Krooninen väsymys on moderni epidemia, varsinkin kiireisillä naisilla, jotka jongleeraavat työn, lasten, kodin ja sosiaaliseen elämän välillä. Monipuolinen ravinto auttaa jaksamaan paremmin.

Folaatti, eli B9-vitamiini, tuottaa aminohappoja. Sen lähteitä ovat lehtivihreät vihannekset, kuten pinaatti, lehtikaali ja parsakaali. Älä kuitenkaan keitä vihanneksia, sillä folaatti on vesiliukoinen. Höyryttäminen on viisaampaa. Rauta on sen sijaan tärkeä osa hemoglobiinia, punasolujen proteiinia, joka kuljettaa happea ympäri kehoa. Punainen liha on yksi parhaista lähteistä.

Magnesium on välttämätön ravintoaine, ja sitä saa muun muassa täysjyväleivästä. Niasiini, eli B3-vitamiini, on vähemmän tunnettu ravintoaine, mutta huikean tärkeä elimistön toiminnalle. Sitä löytyy muun muassa pähkinöistä ja perunoista. Pantoteenihappoa, eli B5-vitamiinia, kertyy elimistöön niin ikään lähes kaikesta terveellisestä ruoasta, kuten kanasta ja puurosta.

Sen sijaan riboflaviiniä, eli B2-vitamiinia, saa lähinnä vain kananmunista ja maidosta. Jos haluaa helliä elimistöä B6-vitamiinipommilla, kannattaa syödä kikherneitä. B12-vitamiini on puolestaan elintärkeä proteiinien hajottamiseksi, punasolujen ja DNA:n tuottamiseksi sekä terveen hermoston ylläpitämiseksi. Sitä esiintyy luonnollisesti vain eläinperäisissä tuotteissa, ja esimerkiksi kalat, kuten lohi ja taimen, ovat parhaimpia vaihtoehtoja ruokavalioon. C-vitamiini on kuitenkin vertaansa vailla oleva väsymyksen selättäjä ja sitä saa parhaiten marjoista ja hedelmistä.