Matkavinkki kesään: Museolaivat vievät kävijänsä historiallisiin meritaisteluihin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomella on pitkä rannikko ja laaja merialue. Tämä näkyy myös museolaivojen määrässä. Museolaivoihin pääsee tutustumaan kätevästi kesän aikana Museokorttia näyttämällä.

Museoalus Pommern on Maarianhaminan yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Pommern on maailman ainoa nelimastoinen rahtipurjealus, joka on säilynyt alkuperäisessä kunnossa. Sen sijaan Turun merikeskus Forum Marinumin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat valtameriä seilannut Suomen Joutsen ja museoalus Sigyn. Laivaston koulutusaluksena toiminut Suomen Joutsen on valtamerimatkoillaan seilannut yli 650 oppilaan kanssa ennen toista maailmansotaa.

Vuonna 1887 ensimmäisen kerran vesille laskettu Sigyn on puolestaan Suomen ensimmäinen museolaiva, ja yksi turkulaisen Aurajoki-maiseman symboleista. Kotkassa sijaitsevan merikeskus Vellamon satamassa komeilevat Jäänmurtaja Tarmo, majakkalaiva Kemi ja vartiolaiva Telkkä. Ne ovat avoinna yleisölle kesäisin. Museossa pääsee tutustumaan 1600-luvun merimiehen elämään, astelemaan matkustajalaiva Finnjetin nostalgiseen hyttiin ja tutkimaan merenpohjasta löytyneitä hylkyjä.