Nuuskaaminen yleistä jalkapalloilijoilla – näin monet brittifutarit harrastavat sitä

Terveys Urheilu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nuuskaaminen ja nikotiinipussit ovat herättävät aika ajoin keskustelua niin Suomessa kuin maailmallakin. Kyseessä ei ole suinkaan vain pohjoismainen ilmiö, ainakaan urheilijoiden keskuudessa. Tämä selviää tuoreen brittitutkimuksen luvuista.

Loughboroughin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka moni brittiläinen jalkapalloilija käyttää nuuskaa tai nikotiinipusseja. Tutkimuksen tilasi ammattijalkapalloilijoiden yhdistys PFA. Tutkimuksessa haastateltiin 628 Valioliigassa tai EFL-kiigassa pelaavaa miesjalkapalloilijaa ja 51 WSL-ammattilaissarjassa pelaavaa naisjalkapalloilijaa.

Miehistä 18 prosenttia kertoi käyttävänsä nuuskaa ja 42 prosenttia kertoi kokeilleensa sitä vähintään kerran. Naisista nuuskaa käytti 22 prosenttia ja 39 prosenttia kertoi kokeilleensa sitä. 48 prosenttia Englannin Valioliigan pelaajista kertoi haluavansa lopettaa nuuskaamisen, kun taas EFL-liigassa vastaava luku oli vain 9 prosenttia.

Todelliset luvut ovat todennäköisesti korkeampia. BBC:n mukaan pelaajat eivät välttämättä halua paljastaa nuuskan käyttöä edes anonyymissä kyselyssä. Käytön myöntäneistä pelaajista moni tosin käytti varsinaisen nuuskan sijaan nikotiinipusseja, mutta he käyttivät siitäkin nuuskaa tarkoittavaa snus-termiä.