Kesämökkien hinnat ovat laskeneet roimasti

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomessa oli viime vuoden lopun tilaston mukaan yhteensä 503.750 kesämökkiä. Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan eniten kesämökkejä oli Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Savonlinnassa ja Hämeenlinnassa. Mökkikauppojen määrä nousi koronapandemian aikaan 37 prosenttia ja tämä nosti myös mökkien hintoja tuntuvasti.

– Hinnat ovat sittemmin laskeneet ja tänä päivänä hinnat ovat lähellä koronaa edeltävää aikaa. Jos into mökkeilyyn lopahti, ja mökistään haluaa päästä eroon, ei korona-aikana hankitusta mökistä välttämättä saa omiaan takaisin, pahoittelee Haave LKV:n toimitusjohtaja Linda Leino.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mökkikauppakatsauksen mukaan suuri osa vuotuisesta loma-asuntojen kaupasta tehdään kesä-elokuussa. Jos mökistä haluaa ympärivuotiseen vakituiseen asumiseen soveltuvan, on kunnalta haettava siihen lupa sekä varautua siihen, että edessä voi olla mittaviakin remontti- ja muutostarpeita myös rakenteisiin. Osa haluaa sisävessan ja netin, toinen pärjää vähemmällä.

–Halutuimmat kohteet sijaitsevat vesistön äärellä, mutta kyllä mummonmökitkin kiinnostavat. Sijainnilla on erittäin suuri merkitys. Mökille pitää päästä kohtuullisessa ajassa. Jos mökkiä käytetään ympärivuotisesti, sinne pitää päästä mieluiten autolla, Leino kuitenkin lohduttaa valttikorteista myynnissä.