Etna-tulivuori purkautuu Italiassa – hurja näky videolle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Italian Sisiliassa sijaitseva Etna on Euroopan suurin aktiivinen tulivuori. Sen huippu kohoaa yli 3,3 kilometrin korkeuteen. Tulivuori purkautuu aika ajoin, ja nyt niin on jälleen tapahtunut.

Tällä kertaa purkautumaan alkoi Etnan Voragine-kraatteri. Voragine ehti viettää hieman hiljaiseloa, sillä se purkautui viimeksi noin neljä vuotta sitten. Tuoreesta purkauksesta on julkaistu näyttävää dronella kuvattua videomateriaalia, joissa kraatterista syöksyy hehkuvaa laavaa.

Etnan huipulla on Voraginen lisäksi kolme kraatteria. Ne ovat koillinen kraatteri, Bocca Nuova ja kaakkoinen kraatterikompleksi. Tulivuori on yksi maailman aktiivisimmista. Esimerkiksi vuonna 2021 Etnasta purkautui Space.com-sivuston mukaan niin paljon vulkaanista materiaalia kuuden kuukauden aikana, että sen korkeus kasvoi jopa noin 30 metriä.