Closer – Iholla

Elokuvat · Stara.fi

Closer – Iholla on tarina neljän ihmisen suhdekiemuroista, rakastumisesta ja pettämisestä. Elokuvassa nähdään nimekäs näyttelijäkatras, mutta se ei välttämättä pelasta muuten ontuvaa elokuvaa.

Anna (Julia Roberts), Dan (Jude Law), Alice (Natalie Portman) ja Larry (Clive Owen) tapaavat outojen kuvioiden ja sattumien kautta. Nelikon ihmissuhteet menevät pian pahasti sekaisin, ja luvassa on parinvaihtoa useampaankin otteeseen.

Alunperin näytelmäksi kirjoitettu tarina toimii varmasti paremmin teatterin lavalla kuin valkokankaalla. Ohjaaja Mike Nichols jättää heti alussa henkilöhahmoihin tutustumisen liian pintapuoliseksi. Hahmot jäävät tuntemattomiksi pintaraapaisuiksi ja katsoja on ensimmäiset puoli tuntia ihan ratapihalla.

Lisäksi aikajanalla hyppiminen on epärationaalista, mikä osaltaan lisää hämmennystä. Katsoja ei tiedä keitä kuvassa on, mikä on heidän suhteensa ja mitä aikaa kohtaus esittää.

Tyylillisesti leffa taiteilee jossain britti- ja jenkkityylin välimaastossa kallistuen kuitenkin brittihötön puolelle. Päärooleissa on onneksi pääpaino jenkkinäyttelijöillä.

Löysän alun jälkeen chattaillaan netissä 10 minuuttia, ja ensimmäinen haukotus pääsee ilmoille. Puolen tunnin jälkeen juoneen saadaan vihdoin jotain tolkkua. Tarinan valkokankaalle sovittanut Patric Marber on lisännyt keitokseen runsaasti erilaisia kliseitä.

Niminäyttelijöiden valovoimat eivät kykene pelastamaan tylsää ja sekavaa kokonaisuutta. Natalie Portman nähdään elokuvassa välillä myös lähes alastomana stripparin roolissa. Musiikki on lähinnä brittiläistä masennuspoppia.

Closer on elokuva rakastamisen ja eroamisen vaikeudesta. Ainakin osa esimerkeistä on varmasti otettu tosielämästä. Vaikka elokuva on sekava ja tylsä, se pitää jollain ihmeellisellä tavalla löyhästi otteessaan.

Genre: Romanttinen draama (K15)Ohjaaja: Mike NicholsPääosissa: Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive OwenKesto: 1h 46minEnsi-ilta: 4.2.2005

Pisteet 2/5