Jessica Biel

Haastattelut · Stara.fiStara.fi tapasi useista tv-sarjoista ja elokuvista tutun tähden Los Angelesissa. Jessica Biel nähtiin viimeksi Blade: Trinity -leffassa Wesley Snipesin aisaparina.

Choctaw -intiaanin verta suonissaan kantava Jessica Biel on eittämättä yksi Hollywoodin uudensukupolven kiinnostavimpia tähtilupaksia. Mallinuralta ensiksi televisioon siirtynyt kaunis brunette rikkoi kahlitsevan kilttityttö imagonsa esiintymällä Gear Magazinen nakukuvissa, joka johti siihen että Aaron Spellingin erotti hänet tv-sarjastaan 7th Heaven (Seitsemäs taivas).

Usean kuivan vuoden jälkeen Biel on vihdoin vakiinnuttanut paikkansa valkokankaalla. Uudessa elokuvassaan, Wesley Snipesin tähdittämäsä Blade -saagan kolmannessa osassa hän näyttelee vampyyrintappajaa roolissa, joka tulee varmasti poikimaan tälle herttaisen luonteen omaavalle lahjakkuudella lisätöitä. Stara.fi tapasi Bielin Los Angelesissa.

Blade: Trinityssä näyttelet vampyyrintappaja Abigailia. Miten valmistauduit fyysiseen rooliisi?

– Koko fyysinen harjoittelujakso oli hyvin intensiivinen ja brutaali. Minulla oli tiukka dieetti ja nostelin puntteja pari tuntia joka päivä. Kuntosalitreenin lisäksi harjoittelin karatea usean kuukauden ajan. Se oli tosi rankastaa puuhaa, mutta nautin siitä suunnattomasti, Jessica muistelee.

– Olin jo pitkään suunnitellut aloittavani kamppailulaji-harrastuksen, mutta koskaan minulla ei ole oikein riittänyt siihen aikaan. Nyt kun tilaisuus aukeni niin lähdin ilomielen salille. Ja minulle vielä maksettiin siitä, että sain kohottaa kuntoani ja itsepuolustuskykyäni huippuvalmentajien opastuksella! Harjoitusohjelmaani kuului myös jousiammuntaa, jota opiskelin tunnin päivittäin, sillä roolihahmonihan oli expertti juuri siinä lajissa.

Pressimateriaalin mukaan teit monet omista stunteistasi. Pitääkö se paikkansa?

– Kyllä se pitää niiltä osin, että taistelukohtauksista tein suurimman osan itse. Mutta tilanteissa, joissa näet minun lentävän lasin läpi on kyllä käytetty stunttia. Sopimuksessani nimittäin lukee, että kaikissa kohtauksissa, jossa on mukana lasia, oli käytettävä sijaisnäyttelijää.

Kun itse katsot elokuvaa niin kunka helposti erotat ne kohtaukset, joissa on käytetty sijaisnäyttelijää?

– Tässä elokuvassa leikkaukset on tehty niin erinomaisesti, että uskon sen olen katsojalle varsin vaikeaa, mutta kyllä ne kohtaukset itse tietenkin huomaa ja tunnistaa hyvin helposti. Minun ja sijaisnäyttelijäni ruumiinrakenne ja kehonkieli olivat hyvin erilaiset, ja tanssia harrastaneena tunnen omat liikeratani äärimmäisen tarkasti, Jessica toteaa.

Elokuvassa roiskuu veri useaan otteeseen, ja monet naisnäyttelijät kammoksuvat tällaisten kohtauksien tekemistä. Mikä on oma suhteesi vereen?

– Minä en pelkää verta ollenkaan. Muistan kun kerran pienenä toin skeittilaudan päällä kuoleen oravan kotiin. Vein sen huoneesesi ja tein sille ruumiinavauksen. Erityisesti minua kiinnosti otuksen aivot. Usko pois, en huijaa! Äitini hieman ihmetteli käytöstäni, mutta hän tiesi että olin kiinnostunut lääkärileikeistä. Myöhemmin nuoruudessani haaveilin jopa kirurgin urasta, ja yhä nykyäänkin olen kiinnostunut lääketieteessä tapahtuvista uusista keksinnöistä.

– Veri ei todellakaan ole minulle mikään ’iik!’ -juttu. Minulla on itselläni valokuvia siitä kun minulta otetaan verikoetta. Ja Texasin moottorisahamurhat -elokuvan yhteydessähän olin tekemisissä tekoveren kanssa useita viikkoja yhtä soittoon, supertähti muistelee.

Wesley Snipes tunnetaan introverttina kaverina, joka suhtautuu työnsä vakavasti. Häntä ei kiinnosta julkisuus tai haastattelun antaminen toimittajille, ja hän jopa jätti saapumatta elokuvansa maailmanensi-iltaan. Kertoisitko hieman herran näyttelijämetodeista kuvauspaikalla?

– Wesley kanssa työskenteleminen oli varsin erikoislaatuinen, mutta opettavainen kokemus. Hän on Blade, ja Blade on taas hahmo joka meille kuolevaisilla hyvin hämärä ja epäselvä henkilö. Minun on hyvin vaikea kertoa Wesleysta oikeastaan mitään, sillä en tunne häntä. Koko kuvaussession ajan hän oli hyvin keskittynyt työnsä, eikä hän juurikaan halunnut olla ylimääräisessä kontaktissa muihin näyttelijöihin. Jos puhuin hänelle tai kysyin häneltä jotakin, niin tavallisesti hän vastasi takaisin hyvin lyhytsanaisesti ja joskus vain katseella. Aluksi ajattelin, että hän vihaa minua, mutta pian ymmärsin että se oli vain hänen tapansa toimia ja keskittyä kuvaustilanteissa. Jos oikein muistan näin hänen hymyillen vain kahdesti koko kuvausprosessin aikana.

Miten hänen käyttäyminen vaikutti sinun omaan valmistautumiseesi kuvauksissa?

– Kieltämättä se tutui aluksi kummalliselta ja häiritsi, kun en oikein ollut varma uskaltaisiko kysyä häneltä mitään. Tuumailin usein itsekseni, että teinkö jotakin väärin, koska hän ei halua keskustella kohtauksista jälkikäteen. Mutta kuten sanoin, siihen vain tottui ajan mittaan, ja pian myös omat turhat höpinöt jäi pois, mikä taas toi lisäaikaa omalle keskittymiselle.

– Minulle on kerrottu että monet metodinäyttelijät, kuten vaikkapa Robert DeNiro, Dustin Hoffman tai Al Pacino toimivat ja käyttäytyvät kuvaustilanteessa hyvin samaan tapaan kuin Wesley.

Hallitsevan trendin mukaisesti leffassa näkyy paljon product placementtia, esim. Macin iPodit ovat hyvin näyttävästi esillä. Saitteko te kuvauksien yhteydessä itselle erilaista krääsää yhteistyökumppaneilta?

– Emme saaneet, mikä sinänsä tietysti hieman harmittaa, mutta esim. iPodin suhteen se ei haittaa, sillä minulla jo oli semmoinen itselläni.

Olet urasi aikana näyttelyt myös televisiossa. Minkälaisia kokemuksia sinulle on jäänyt tv-työstä?

– Vaikka elokuvien tekeminen onkin lähellä sydäntäni niin täytyy sanoa, että kyllähän tv-sarjassa näyttelemisessä oli omat hyvätkin puolensa. Palkkashekkejä tuli tasaisesti, kun töitä paiskottiin viisi kertaa viikossa usean vuoden ajan. Pikku hiljaa se alkoi kuitenkin puuduttamaan. Halusin uusia haasteita ja kokemuksia, niinpä tein omat ratkaisuni ja päätin kokeilla siipiäni elokuvan puolella, entinen Seitsemäs taivas -sarjan tähti muistelee.

– Alussa kaikki näyttikin menevän suunnitelmieni mukaisesti, mutta pian sain pettymyksekseni havaita, että minulle tarjottiin vain tietynlaisia itseään toistavia rooleja. Päätin olla lähtemättä niihin mukaan ja sitten huomasinkin olevani työtön. Onneksi Aaron Spelling tarjosi minulle useaan otteeseen vierailurooleja 7th Heavenissa, joten en joutunut aivan tuuliajolle.

– Muutaman kuivan vuoden jälkeen onneni näyttäisi kuitenkin kääntyneen, sillä viime aikoina minulle on tarjottu enemmän ja monipuolisempia rooleja kuin koskaan ennen. Olen siitä hyvin kiitollinen, sillä rakastan näyttelemistä ja elokuvien tekoa.

Kertoisitko hieman jälkituotantovaiheessa olevista elokuvistasi Stealth ja Elisabethtown?

– Stealth on toimintaseikkailu, jossa tekoälyn ohjaama armeijan salainen asejärjestelmä uhkaa aloittaa uuden maailmansodan. Näyttelen leffassa pilottia, jonka tehtävänä on etsiä tekoälyn aikeet ja sodan syttyminen. Elisabethtown on taas omiin suosikkiohjaajini lukeutuvan Cameron Crowen ohjaama kouludraama, jossa minun lisäkseni nähdään Kirsten Dunst ja Orlando Bloom. Ikävä kyllä en voi paljastaa elokuvista juurikaan mitään muuta, kuin sen että molemmat filmit tulevat teattereihin ensi kesänä.

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla näyttelemisen ja elokuvanteon suhteen?

– Haluan tehdä mahdollisimman monipuolisia rooleja eri lajityypin elokuvissa arvostamieni näyttelijöiden ja ohjaajien kanssa. Ja tulevaisuudessa haluaisin avartaa näköalojani yhä selkeämmin myös elokuvanteon muihin työvaiheisiin, ja kenties lähteä tuottamaan omia elokuvaprojektejani.

Teksti ja kuvat: Tuukka Jäntti

Los Angeles