Naomi Watts

Haastattelut · Stara.fiFantastinen Naomi Watts, 36, on viimein saavuttanut näyttelijänä sen kunnian ja arvostuksen, jonka hän ansaitsee. Stara.fi tapasi filmitaivaan tämän hetken kirkkaimpiin naistähtiin lukeutuvan Wattsin Los Angelesissa.

Losangelesilaiseen loistohotelliin on kerääntynyt innokkaita elokuvatoimittajia kaikkialta maailmasta. Erityisen huomion kohteena on vaaleat puolipitkät hiukset omaava, 162 -senttinen näyttelijätär, Naomi Watts. Viehättävyydellään ja luonnollisuudellaan valloittava tähti paljastuu heti haastattelun alussa ujoksi henkilöksi, joka seuraa tarkkaavaisesti toimittajan elekieltä.

Watts syntyi Englannissa 28.9.1968, mutta hän kokee olevansa aussi, koska kasvoi ja kävi koulut Australiassa. Hän on työskennellyt viihdealalla jo 17 vuotta. Ennen näyttelijäksi ryhtymistä hän teki valokuvamallin ja näytöskoordinaattorin töitä Japanissa ja Australiassa.

80-luvun keskivaiheilla Naomi tutustui toiseen tuolloin vielä tuntemattomaan aussinäyttelijättäreen.

– Tapasin Nicole Kidmannin ensi kertaa erään mainoskuvauksen yhteydessä Sydneyssä, ja olemme olleet ystäviä siitä lähtien. Paitsi, että hän on upea ja lahjakas näyttelijätär, on hän myös mitä fantastisin persoona ihmisenä; hyväsydäminen ja kaikin puolin kultainen. Muistan kuinka Nicole aina kannusti minua yrittämään; ”Yksi hyvä rooli voi muuttaa kaiken” hän sanoi ja oli oikeassa.

90-luvun alussa Watts karisti Kidmanin tavoin Australian pölyt lahkeistaan ja lähti työn perässä Hollywoodiin. Koko vuosikymmenen hän esiintyi kirjavissa b-luokan tv- ja elokuvatuotannoissa.

Naomi ei kuitenkaan suostu valittelemaan ensiaskeleitaan viihdebisneksen ytimessä, sillä tiedostavana ihmisenä hän ymmärtää, että Hollywoodissa on melkoinen saavutus elättää itsensä näyttelijänä.

– Sen jälkeen, kun aloitin tällä haastavalla alalla, minun ole ikinä tarvinnut tehdä kuin näyttelijän töitä selvitäkseni laskuista ja muista elinkustannuksista. Olen ollut onnekas, Naomi kertoo vakavana ja jatkaa:

– Palkkiot olen aina säästänyt pahan päivän varalle. Onneksi niitä pahoja päiviä ei ole liiemmälti ilmaantunut.

Naomin läpimurto tapahtui viimein David Lynchin avantgardisessa hallusinaatiossa Mulholland Drive (2001). Elokuvassa Watts tulkitsee filmitähteydestä haaveilevaa tyttöä, joka tarinan edetessä käy läpi lähes kafkamaisen metamorfoosin. Naomi sai roolistaan loistavaa kritiikkiä ja arvovaltaiset kriitikkoryhmittymät palkitsivat hänet vuoden parhaana naisnäyttelijänä.

– Mulholland Drive muutti kaiken kuin taikaiskusta. Yhtäkkiä elokuvaihmiset olivat halukkaita tapaamaan minut ja minulle tarjottiin laatukäsikirjoituksia luettavaksi, Naomi kuvailee dramaattista muutosta.

Wattsin asemaan filmikaupungin kuumimpana uutena naistähtenä pönkitti edelleen tiheätunnelmainen kauhuelokuva Ring (2003).

Mutta mikä näyttelemisessä sitten kiehtoo Naomia?

– Rakastan näyttelemistä. Nautin suunnattomasti niistä pienistä hetkistä kun kaikki loksahtaa paikalleen, Naomi hehkuttaa intohimoaan näyttelemiseen. Heti perään hän toteaa kuitenkin olevansa hurjan ujo:

– En nauti puheiden pitämisestä isoille väkijoukoille. Suljettu elokuvaustilanne sopii minulle parhaiten.

Monen suuren näyttelijänimen tavoin Naomia kiinnostaa ihmisen psykologia.

– Minusta on erittäin mielenkiintoista seurata ihmisiä: heidän emootioitaan, eleitään ja käyttäymistään erilaisissa tilanteissa, hän paljastaa.

Yksityiselämänsä intohimoista Naomi on hyvin vaitonainen. Huhut kuitenkin kertovat että hän olisi antanut itselleen Tom Cruiselle rukkaset herran yrittäessä luikerrella neidin pöksyihin.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, tuntuu olevan Naomi Wattsin vastaus siihen kysymykseen miksei hänen kykyjään olla aiemmin keksitty. Hän muistuttaa, että avain onnistumiseen on usko omiin unelmiin.

– Hollywood on vuosien varrella koetellut minua miljoonia kertoja, lähes murskannut sydämeni ja tuhonut sieluni, mutta tässä olen! Täytyy vaan lujasti uskoa itseensä ja omiin päämääriin. Se on ainoa keino selvitä tässä bisneksessä. Tämä on monimutkainen kaupunki, ja mihinkään turhanpäiväisyyksiin ei pidä lähteä mukaan, näyttelijätär varoittaa.

Naomi nähdään parasta aikaa valkokankaalla kahdessa elokuvassa: David O. Russellin hilpeässä komediassa I Heart Huckabees sekä Hideo Nakatan ohjaamassa kauhujatkiksessa Ring 2. Loppuvuonna 2005 Watts tähdittää vielä klassikkoelokuvan King Kongin uudelleenfilmatisointia, jonka ohjaaja ”sormustenherra” Peter Jackson.

Teksti ja kuvat: Tuukka Jäntti

Los Angeles