13 ja risat

Elokuvat · Stara.fiElokuvan perusidea on kierrätetty vuosien varrella lukuisia kertoja. Tämä leffa tarjoaa kuitenkin tavallista enemmän. 13 ja risat antaa katsojalle ajattelemisen aihetta, mikä on hyvä saavutus komedialta. Näytöksen jälkeen tavallista useammat jäivät hetkeksi ajattelemaan…

Elokuvan parasta antia ei olekaan sen perusidea, vaan muu sisältö. Se asettaa useimpien elämän ja menneisyyden uuteen valoon. Miksi olen tehnyt tietyt valinnat? Missä ovat lapsuden ystävät? Mikä on oma suhde heihin ja jopa omiin vanhempiin? Ja ennenkaikkea miksi?

Jenna Rinkin (Jennifer Garner) hartain toive 13-vuotispäivänsä aattona on olla nätti ja suosittu. Jouduttuaan koulun suosituimman pojan nolaamaksi Jenna toivoo, että saisi aivan erilaisen elämän ja olisi 30-vuotias. Kuin ihmeen kaupalla hänen toiveensa toteutuu.

Jenna joutuu toteamaan, että aika on yhtäkkiä loikannut 17 vuotta eteenpäin vuoteen 2004. Kolmetoistavuotiaan tytön mieli on päätynyt 30-vuotiaan naisen vartaloon, mikä on omiaan aiheuttamaan kommelluksia. Samalla myös muu maailma, ystävät ja perhe ovat vanhentuneet. Mutta missä ovat Jennan lapsuuden ystävät? Mitä on tapahtunut 17 vuoden aikana?

Jenna etsii käsiinsä lapsuuden parhaan ystävänsä Markin (Matt Flamhaff), johon hän on katkaissut välinsä saadakseen koulun cooleimman tyttöjengin hyväksynnän. Häneltä Jenna saa kuulla, miten on elänyt viimeiset 17 vuotta. Hän huomaa kasvaneensa kyyniseksi uranaiseksi, jolla ei ole oikeita ystäviä. Onneksi apu löytyy lapsuuden naapurin pojasta.

Monet nuoret aikuiset voivat samaistua tähän elokuvaan ja saada siitä voimakkaitakin tuntemuksia. Leffa synnyttää katsojassa tunteiden lisäksi myös lukuisia kysymyksiä. Minne oikeat ystävät katoavat? Vai katoavatko? Jokaisen kuviot muuttuvat, mutta kuinka paljon niiden pitäisi antaa muuttua? Miksi aikuisuuteen siirtyminen tuo mukanaan myös kyynisyyttä?

Elokuva toteaa, että teini-iän tiimellyksessä tulee usein kadotettua jotain todella tärkeää. Oikeita ystäviä uhrataan coolimpien kavereiden hyväksynnän alttarilla. Uudet ystävät ovat usein ohimenevä kausi ja sen jälkeen käteen ei jää mitään. Usein koulun koviksista tulee aikuisina mitättömyyksiä ja joskus jopa yhteiskunnan elättejä. Samaa on tutkittu myös Suomessa, joten systeemi on universaali. Kovis koulussa, luuseri aikuisena.

Elokuvan tarina on siis toimiva ja ohjaus vauhdikasta. Elokuvan casting toimii hyvin, ja roolisuoritukset hoidetaan pääosin hyvin läpi. Pearl Harbour ja Daredevil -leffoista tuttu Jennifer Garner on onnistunut hienosti pääroolissa. Tätä leffaa voi hyvällä omallatunnolla suositella varsinkin kaikille entisille teini-ikäisille.

Genre: Komedia (S)

Ohjaaja: Gary Winick

Pääosissa: Jennifer Garner, Mark Ruffalo, Shana Dowdeswell, Jack Salvatore Jr., Kathy Baker, Phil Reeves

Kesto: 1h 40min

Ensi-ilta: 23.7.2004

Pisteet 4/5