Richard Nixonin salamurha

Elokuvat · Stara.fiElokuva on kuvaus pienen amerikkalaisesta epätoivosta systeemin edessä. Samuel Bicke (Sean Penn) on päähänpotkittu superluuseri, joka ei tajua ottaa elämäänsä omiin käsiinsä, vaan syyttää viherpiipertäjien tavoin järjestelmää siitä, että ei itse onnistu. Myyntimiehen duuni sujuu huonosti, koska asiakkaalle pitää Bicken mukaan kertoa rehellisesti kaupan katteet.

Rakkauselämäkin on retuperällä eikä maanisen pateettinen hahmo osaa päästää irti edes entisestä vaimostaan. Amerikkalainen unelma on karannut häneltä jo kauan sitten. Ajan kuluessa Bicken päässä alkaa hautua suunnitelma kostosta, jolla hän saisi asiat selvitettyä. Muistetaanhan Amerikassa ihminen vain tekojensa kautta.

Elokuvan tarina on puuduttavan hidas ja tylsä. Synkkää ja suorastaan maanista sekoilua ilman päämäärää on suunnilleen 95 prosenttia elokuvasta. Väsyttävä tarina ja vielä väsyttävämpi musiikki saavat katsojat haukottelemaan ja vilkuilemaan kelloa jo puolenvälin kohdalla.

Sean Penn tekee ehkä ihan ok roolityön, mutta elokuvan tarina vie senkin syvyyksiin. Lisäksi rooli on niin hämäävän lähellä Sademies-elokuvassa nähtyä Dustin Hoffmanin roolia, että mieleen tulee jo kopiointi. Naomi Watts tekee toimivan roolityön.

1,5 tunnin elokuva epäonnistuneeseen lentokonekaappaukseen johtaneista tapahtumista on jo katsojan aliarvioimista. Samassa yhteydessä mukaan otettu viittaus 9/11 terrori-iskuihin on kornia ja koettelee hyvän maun rajoja, vaikka elokuva pohjautuukin tositapahtumiin.

Genre: Draama (K15)

Ohjaaja: Niels Mueller

Pääosissa: Sean Penn, Naomi Watts, Don Cheadle, Jack Thompson

Kesto: 1h 36min

Ensi-ilta: 8.4.2005

Pisteet 1/5