Tulkki

Elokuvat · Stara.fiTulkki on Sidney Pollackin tuorein ohjaustyö. Miehen kokemus näkyy valkokankaalla, ja tuloksena on mukaansatempaava ja jännittävä elokuva YK:n maailmasta ja poliittisesta juonittelusta. Elokuva saa rajun ja pysäyttävän alun, jonka jälkeen edetään vaihtelevalla intensiteetillä.

Afrikkalaissyntyinen Silvia Broome (Nicole Kidman) on YK:ssa toimiva tulkki, joka kuulee vahingossa salamurhasuunnitelmasta. Siitä käynnistyy ajojahti, jonka tarkoitus on saada Broome hengiltä. Häntä suojelemaan määrätään FBI-agentti Tobin Keller (Sean Penn), joka ei ota aluksi uhkaa todesta.

Keller rypee omassa itsesäälissään ja haikailee menneisyyden perään. Broome tarjoaa hänelle kuitenkin uutta ajateltavaa, ja ajojahdin tiimellyksessä agentti kiintyykin päähenkilöön. Hän saakin tehdä kaikkensa, jotta salamurhaajat eivät saa tulkkia tähtäimeensä.

Kansainvälisten ajankohtaisten aiheiden ympärille on kasattu mielenkiintoinen elokuva. Kansanmurhat, terrorismi ja YK on kiedottu verkkaiseen, mutta mielenkiintoiseen tarinaan. Lisäksi tämä on ensimmäinen elokuva, joka on kuvattu aidoissa YK-tiloissa. Saavutus, johon ei edes Alfred Hitchcock aikanaan pystynyt.

Elokuvassa on käytetty hienosti draaman kaarta. Kliimakseja on yhteensä kolme ja niiden välillä ehditään hieman rauhoittua, kunnes tunnelma jälleen tiivistyy käsin kosketeltavaksi.

Nicole Kidman suorastaan loistaa kansainvälisen tulkin roolissaan. Toivottavasti Tulkki tuo hänelle lisää tämänkaltaisia vauhdikkaita rooleja.

Sean Penn nähdään taas kerran luuserin roolissa, joihin hän on tuntuu juuttuneen. Suulliselta ulosanniltaan jotenkin vajavainen Penn toisaalta sopiikin hyvin näihin rooleihin. Lisäksi hän alkaa muistuttaa päivä päivältä ennemmän Dustin Hoffmania, mutta paljon vähäisemmällä karismalla.

Ammattikriitikot tyrmäsivät elokuvan näytöksen jälkeen, joten sen on pakko olla hyvä. Tämä ei ole taidetta, vaan vauhdikasta viihdettä.

Genre: Jännitys/draama (K15)

Ohjaaja: Sydney Pollack

Pääosissa: Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener

Kesto: 2h 10min

Ensi-ilta: 15.4.2005

Pisteet 4/5