Håkan, Bråkan & Josef

Elokuvat · Stara.fiRuotsalainen elokuva on viime vuosina ollut valovuosia edellä suomalaisten tuotoksia. Nyt rakkaasta naapuristamme tulee uusi lastenelokuva Håkan, Bråkan & Josef. Leffa kertoo pienen Håkan -pojan elämästä sen jälkeen, kun perheeseen syntyy uusi vauva, eikä Håkan enää olekaan vanhempien silmäterä.

Unelma isoveljestä murenee, ja huomion kohteena oleva pikkusisko pitää raivata tieltä. Suunnitelmissa edesauttaa uusi mielikuvitusystävä Josef, joka on todellisuudessa vain kilpikonna. Håkanille mielessä konna kuitenkin punoo juonia ja saa pienen pojan pauloihinsa. Ollaanko Håkania myymässä ihmiskauppaan? Entä vihaavatko vanhemmat entistä silmäteräänsä?

Lopulta Håkan toteuttaa suunnitelmansa ja karkaa kotoa. Isä lähtee naapurin kanssa etsimään häntä ja saavatkin pian kokea kauhun hetkiä sekä maalla että merellä.

Pääosan esittäjä Axel Skogberg onnistuu Håkanin roolissa upeasti, vaikka ikää on vajaat kymmenen vuotta. Per Svensson nörtti-isän roolissa on kieltämättä hauska, mutta ei kovin vakuuttava. Naapurin isännän roolissa nähtävä Johan Rheborg on niin ikään hauska astetta coolimpana pullistelija-isänä.

Elokuvan huumoripuoli menee välillä tragikomiikan puolelle niin, että tuloksena on lähinnä vaivautunutta hymistelyä. Leffan päätarina on kevytrakenteinen ja tarinan kuljetus on kovin hidastempoista aina vauhdikkaaseen loppuun saakka. Kohderyhmälleen, eli lapsille, se ehkä tarjoaa jotain, mutta hieman vanhemmille luvassa on puuduttava tunti ennen loppukahinoita.

Käsikirjoituksen sivujuonteet tarjoavat onneksi oivallisen lisän päätarinaan ja värittävät sivurooleissa nähtäviä hahmoja mukavasti. Kilpikonna Josef on toteutettu näyttävästi 3D-animaatiolla. Lopputulos on kieltämättä hieno.

Genre: Koko perheen elokuva (S)

Ohjaaja: Erik Leijonborg

Pääosissa: Alex Skogberg, Per Svensson, Tintin Anderzon, Johan Rheborg, Leo Holm, Jonas Karlsson (ääni)

Kesto: 1h 24min

Ensi-ilta: 27.5.2005

Pisteet 3/5