Maailmojen sota

Elokuvat · Stara.fi

Yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista elokuvista, vuonna 1953 tehty Maailmojen sota, on saanut uuden kuosin Steven Spielbergin käsissä. Esikuvansa tavoin tälläkin kerralla luvassa on massiivinen selviämistaistelu ylivoimaista vihollista vastaan.

Ensimmäisen kerran H.G. Wellsin kirjoittama tarina sai ihmiset paniikin valtaan radiokuunnelmana jo vuonna 1938. Silloin monet ottivat marsilaisten hyökkäyksen todesta, ja kuunnelma aiheutti Yhdysvalloissa silkkaa hysteriaa. Vuonna 2005 hysteriaa ei enää synny, mutta jännitystä on luvassa senkin edestä. Spielberg onnistuu saamaan katsojan jälleen koukkuunsa. Elokuva on kutkuttavaa jännitystä alusta loppuun saakka.

Parasta osaa elokuvassa näyttelevät erikoistehosteet. Niihin on selvästi panostettu, ja maailma näyttää oikeasti pelottavalta Spielbergin silmin. Suurin osa elokuvasta on päätöntä pakenemista, ja loppuratkaisulle omistetaan vain muutama minuutti lopusta. Elokuvan loppu meneekin silmien ohi aivan liian nopeasti ja se jättää ilmaan monta kysymystä.

Tom Cruise tuntuu sopivan Ray Ferrierin rooliinsa hyvin, ja Dakota Fanning on loistava perheen Rachel -tyttärenä. Rachelin Robbie-isoveljenä nähtävä Justin Chatwin kärsii selvästi karismapulasta ja onkin castingin heikoin lenkki.

Perhe saa hetkeksi turvaa perinteisen amerikkalaisen punaniskan, Ogilvyn, luota. Tim Robbins sopii tyhmän juntin rooliin kuin nakutettu.

Sekavan lopun lisäksi elokuvassa häiritsivät monet virheet. Elektromagneettisen pulssin jälkeen autot ja kaikki elektroniikka ovat mennyttä kalua, mutta silti katsoja kuvaa hyökkäävää ”marsilaista” toimivalla videokameralla. Luonnollisesti myös päähenkilöiden auto toimii, vaikka kaikki muut autot ovat rikki. Todellisuudessa EMP rikkoo kaiken elektroniikan satojen kilometrien säteellä, mutta ns. Faradayn häkissä, eli mm. autojen sisällä, oleviin esineisiin se ei vaikuta.

Jos asiavirheet eivät häiritse, tässä on hieno elokuvakokemus, joka pitää vauhdikkaassa otteessaan alusta loppuun saakka.

Genre: Sci-fi/draama (K15)Ohjaaja: Steven SpielbergPääosissa: Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim RobbinsKesto: 1h 59minEnsi-ilta: 29.6.2005

Pisteet 5/5