Linnunradan käsikirja liftareille

Elokuvat · Stara.fi

Alunperin radiokuunnelmaksi vuonna 1978 tehty Douglas Adamsin humoristinen scifi-parodia Linnunradan käsikirja liftareille on saanut 2000-luvun muotonsa valkokankaalla. Arthur Dent seikkailee jälleen ympäri galaksia, mutta kuten usein aiemminkin, valkokankaalla tarina ei ole yhtä herkullinen kuin kirjana.

Palataanpa hieman taaksepäin… Arthur Dentin (Martin Freeman) päivä alkaa huonosti. Hänen talonsa revitään maan tasalle ja pian hänen paras ystävänsä (hiphop-tähti Mos Def) kertoo, että maapallo on historiaa 12 minuuti kuluttua. Siitä alkaa huima liftausmatka halki galaksien. Onneksi mukaan sattui Linnunradan käsikirja liftareille, joka opastaa kaksikkoa vauhdikkaissa seikkailuissa ympäri galaksia.

Elokuvaan ei ole saatu mukaan kirjasta tuttua hulvattoman hauskaa kielenkäyttöä, ja kun mielikuvituskaan ei oikein pääse elokuvassa valloilleen, jää kokemus hieman laimeaksi. Ilman kirjan olemassaoloa tässä olisi ihan kelvollinen hulluttelukomedia, mutta nyt leffaa ja kirjaa vertaa väkisinkin toisiinsa.

Graafiselta ilmeeltään elokuva on komeaa katsottavaa. Varsinkin planeettatehdas on saatu massiivisen näköiseksi. Marvinin roolissa ”nähtävä” lyhytkasvuinen Warwick Davis nähtiin muuten vuonna 1988 Willow – Suuri seikkailu -elokuvan pääosassa.

Adams ehti itse olla mukana elokuvan suunnittelussa ennen kuolemaansa vuonna 2001.

Genre: Sci-fi/seikkailu (K11)Ohjaaja: Garth JenningsPääosissa: Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell, Bill Nighy, Zooey Deschanel, Warwick Davis, Stephen FryKesto: 1h 51minEnsi-ilta: 5.8.2005

Pisteet 3/5