Spanglish

DVD · Stara.fi

John Clasky (Adam Sandler) on huippukokki, jonka perheeseen palkataan uusi kotiapulainen Flor Moreno (Paz Vega). Flor ei kuitenkaan osaa englantia, mutta hänen tyttärensä Christina (Shelbie Bruce) toimii tulkkina. Tytär tutustuu äidin työnantajaperheen lapseen ja hysteeriseen äitiin (Tea Leoni), joka alkaa pian hemmotella Christinaa omalla tavallaan. Se saa Florin raivoihinsa.

Flor alkaa opiskella ahkerasti englantia, ja kielitaidon parantuessa myös yhteenotot perheen äidin kanssa pahenevat. Onko oma tytär luisumassa pois äidin luota?

Spanglish on tarina selvitytymisestä. omanarvontunteesta ja kulttuurien kohtaamisesta. Lahjukset eivät korvaa tyttären menettämisen vaaraa.

Paz Vega toimii ihan kelvollisesti kodinhoitaja-latinon roolissa, mutta hänen englanninkielen opettelunsa ei tunnu kovin luonnolliselta. Mieleen tulee väkisinkin kevytversio Penelope Cruzista. Ihan uusi tuttavuus Vega ei espanjankielisessä maailmassa ole, sillä hänet on nähty aiemmin jo useissa elokuvissa ja televisiosarjoissa.

Tea Leoni ylinäyttelee pahasti sekavan kotiäidin roolissaan – kuin olisi teatterin näyttämöllä. Adam Sandler tekee leffan parhaan roolityön stressaantuneena kokkina ja perheenisänä. Erityisen hyvä on myös hieman alkoholisoituneen Evelyn-mummon roolissa nähtävä Cloris Leachman.

Teknisesti elokuva on alempaa keskitasoa. Esimerkiksi chromaa on käytetty amatöörimäisesti ja lopputulos on kuin 90-luvun alun televisiouutisissa. Tarinaltaan elokuva on kieltämättä erikoinen, mutta silti puuduttava. Keskinkertaista kauraa.

Pisteet 2/5