The Rasmus : Hide From The Sun

Albumit · Stara.fi

Dead Letters -albumillaan Euroopassa lopullisen läpimurtonsa tehnyt The Rasmus julkaisee nyt odotetun Hide From The Sun -albuminsa, jolle on ladattu huimasti paineita ainakin yhtyeen ulkopuolelta. Kundit itse tuskin liiallisia paineita ottavat. Edellinen Dead Letters -albumi on myynyt tähän mennessä yhteensä huimat 1,5 miljoonaa kappaletta, ja sen menestys on vienyt yhtyettä ympäri maailman keikkalavoja suomalaisen rockin lähettiläänä.

Uuden albumin avausraita Shot aloittaa reilun 44 minuutin paahteen energisen ”rasmusmaisesti”, mutta varsinainen hitille ominainen hook puuttuu. Biisin tunnelma on lähellä In The Shadows -jättihittiä. Samaa soundia edustaa myös Night After Night (Out Of The Shadows), joka alkaa upealla skittarevityksellä, jossa on voimaa kuin pienessä kylässä. Myös bridge nostaa energiatason huippuunsa ja kertosäkeen kliimaksiin. Myös kappaleen loppupuolella oleva breikki suorastaan tihkuu virtaa. Upea biisi.

Levyn ensimmäinen singlelohkaisu No Fear on melodinen hittipakkaus, joka jää nopeasti soimaan päähän. ”Destination darkness…” on oikein toimiva hook. Tässäkin biisissä on mainio breikki, jonka jälkeen revitellään kitarasoololla. Lopun chillailu rauhoittaa mukavasti.

Lucifer’s Angel siirtää tunnelman hieman syvemmille vesille. Biisin parasta antia on tarttuvan kertosäkeen melodian kulku. Last Generation vastaa synkkyyteen olemalla yllättävä ja sisältäen rockia pop-otteella. Välillä tunnelma on kuin U2:n tuotannosta, joten kontrastia löytyy myös kappaleen sisällä. Hieno biisi. Kontrastia löytyy myös biisistä Dead Promises, jossa vastavierailee Apocalyptica. Laurihan vieraili taannoin Apocalyptican biisissä. Tunnelma vaihtelee rauhallisesta sellosta tiukkaan kitarapaahteeseen.

Immortal -biisin soundi on erikoinen ja vaihteleva, selvä jammailubiisi, jossa on yhdistettu erilaisia tunnelmia Rocky-leffan soundtrackistä Lenny Kravitziin ja Poets of the Falliin. Albumin ensimmäinen hengähdystauko tulee kappaleessa Sail Away. Laurin ääni on tässä parempi kuin koskaan. Hieno biisi ja selvä hitti. Viulusoolo sinetöi tunnelman.

Heart of Misery edustaa kunnon mättöä, jossa ei energiaa säästellä, vaan annetaan palaa. Don’t Let Go päättää Hide From The Sun -albumin rauhallisissa merkeissä.

Levyn tunnelma on kannen beigestä väristä huolimatta aika tumma. Melankoliaa ja kauniita melodioita yhdistettynä raskaaseen kitararockiin. Biisien sisällä tapahtuu aiempaa enemmän. Levy on monipuolista ja laadukasta kotimaista kauraa, josta tosin voisi väittää kuulevansa edelleen hienoisen Ruotsi-otteen. Levyn on tuottanut Martin Hansen ja Mikael Nord Andersson, jotka olivat vastuussa myös Dead Letters ja Into -levyistä.

Pisteet 5/5