Tekijänoikeuslaki menossa sittenkin läpi?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suuren valiokunnan hallitusryhmät ovat päättäneet ajaa esitetyn tekijänoikeuslain läpi lähes sellaisenaan. Lakiehdotukseen on tulossa ainoastaan yksi kuluttajan oikeuksia vain kosmeettisesti parantava lisäys, jonka mukaan oikeudenhaltijat joutuvat sallimaan yksityisen kopioinnin. Lisäksi hallitus velvoitetaan seuraamaan tilannetta.

Lakiesitys tullaan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Kimmo Kiljusen mukaan hyväksymään suuren valiokunnan kokouksessa perjantaina. Varsinaiseksi laiksi esitys muuttuu vasta eduskunnan ja Tasavallan presidentin hyväksymisen jälkeen. Toisen käsittelyn päivämäärää ei ole vielä päätetty.

– Lakiin jäivät edelleen kaikki ne ongelmat, joita olemme koettaneet saada korjatuksi koko sen ajan, kun lakia on käsitelty eduskunnassa. Väitteet siitä, että tässä olisi jotenkin punnittu eri intressitahojen etuja ovat suoraan sanottuna – roskaa. Lakiesitys kävelee kuluttajien etujen ylitse monikansallisen sisältöteollisuuden etujen varmistamiseksi, EFFIn puheenjohtaja Ville Oksanen totesi taannoisessa tiedotteessaan.

Varmaa uuden tekijänoikeuslain läpimeno ei vielä ole. Kansanedustaja Jyrki J.J. Kasvi kirjoittaa Pinseri-blogin keskustelussa näin:

– Ei kannata nuolaista ennen kuin lopullisesti tipahtaa. Tämän lainhan piti olla pässinlihaa jo pari viikkoa sitten. Katsotaan, kuinka paljon kollegoja kismittää tämä viime päivinä paljastunut virheellisten tietojen käyttö esityksen puolusteluun (vain 1% CD-levyistä suojattuja vs. 20-30%, omaan käyttöön kopioinnin vaatimasta suojauksen purusta ei rangaista vs. sakotetaan).

Uudesta laista tulisi sen voimaan astumisen jälkeen maan historian rikoituimpia ja vaikeimmin valvottavia lakeja. Siihen verrattuna jopa ns. handsfree-laki tulee olemaan toimiva. Uuden lain valvominen tulee olemaan lähes mahdotonta.

Musiikkiteollisuuden lisäksi myös entinen Miss Suomi, nykyinen kulttuuriministeri, Tanja Karpela on ajanut vahvasti nykyisen kaltaisen esityksen hyväksymistä. Hallitus antaa teknisiä suojauksia koskevien säännösten soveltamisesta selvityksen sivistysvaliokunnalle vuoden 2006 lopussa.

Uusimmat