Vetoomuksesta kotimaisten artistien musta lista?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Uusi tekijänoikeuslaki on aiheuttanut massiivista liikehdintää kuluttajien keskuudessa. Nyt useilla tahoilla suunnitellaan jo kotimaisen musiikin ostoboikottia, sillä uuden lain katsotaan kieltävän laillisesti cd-levynä ostetun musiikin siirtämisen esimerkiksi mp3-soittimeen kuunneltavaksi, mikäli levyssä on kopiosuojaus.

Musiikin tekijöiden puolelta Säveltäjät ja sanoittajat Elvis ry. on kerännyt lähes 600 nimeä sisältävän vetoomuksen uuden lain puolesta. Vetoomus luovutettiin jo huhtikuun lopussa sivistysvaliokunnalle. Nyt vetoomuksessa mukana olevia kotimaisia artisteja kohtaan ollaan masinoimassa ostoboikottia useilla tahoilla, eli listasta on tulossa eräänlainen kotimaisten artistien musta lista.

Kiista tekijänoikeuslaista on aiheuttanut ennennäkemättömän kädenväännön kuluttajien ja musiikin tekijöiden välillä. Molemmat korostavat omia kantojaan vahvasti ja välillä sorrutaan myös ylilyönteihin. Näin tärkeän lain ympärillä tulee käydä keskustelua, mutta nyt osapuolten välille on syntynyt jo todellista kädenvääntöä, jossa ei argumentteja säästellä.

Kopionti kielletään myös omaan käyttöön

Kansanedustaja Jyrki J.J. Kasvi kertoo verkkosivuillaan, että Opetusministeriö on antanut uuden tekijänoikeuslain käsittelyssä väärää tietoa mm. uuden lain vaikutuksista ja kopiosuojauksen yleisyydestä.

Ministeriön 13. syyskuuta antaman tiedotteen mukaan kopiosuojauksen kierto omaan käyttöön tehtävän kopion tekemiseksi ei olisi rangaistavaa. Myöhemmin ministeriö kuitenkin muutti mieltään ja myönsi kopioinnin olevan rangaistavaa myös omaan käyttöön.

Opetusministeriön ja kulttuuriministeri Tanja Karpelan mukaan vain 1 prosentti Suomessa myytävistä levyistä olisi kopiosuojattu.

– Valtaosa, miltei kaikki, cd-levyt ovat sellaisia, joissa ei ole teknistä suojausta yksityiseen kopiointiin. Kun 99 prosenttia levyistä on vapaasti kopioitavissa ja yhdestäkin prosentista kopiosuojaus on poistumassa, ei tätä paljon puhuttua kopiointiongelmaa olisi edes syntymässä, Karpela arvioi Digitodayn artikkelissa.

Taloussanomien tutkimuksen mukaan kopiosuojaus löytyy todellisuudessa kuitenkin jopa 30 prosentista levyjä.

– Tällainen virheellisen tiedon jakelu heikentää äänestäjien luottamusta lainvalmistelun ammattitaitoisuuteen ja puolueettomuuteen. Moni kansalainen näkee lain valmistelussa ja tiedotuksessa tarkoitushakuisuutta, eikä näiden epäilysten hälventämistä yhtään helpota lain valmistelijoiden tiivis suhde tekijänoikeusjärjestöihin, Kasvi kommentoi Opetusministeriön toimintaa verkkosivuillaan.

Uusimmat