Suomeen satojatuhansia uusia rikollisia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Uusi tekijänoikeuslaki hyväksyttiin tänään eduskunnassa äänin 121 puolesta ja 34 vastaan. Näin ajettiin läpi Suomen historian rikoituin, sekavin ja vaikeimmin valvottava laki. Tämä siitäkin huolimatta, että laki sai ennennäkemättömän määrän valveutuneiden kansalaisten kritiikkiä osakseen.

Uuden lain mukaan on rikollista siirtää laillisesti hankitulta, mutta kopiosuojatulta, cd-levyltä musiikkia esimerkiksi tietokoneelle tai mp3-soittimeen. Jatkossa myös keskustelu kopiosuojauksen kiertämisestä on kiellettyä, mikä rajoittaa kansalaisten sananvapautta.

Suomeen tuli siis yhdellä äänestyksellä jopa satojatuhansia uusia rikollisia, sillä laki koskee myös aiemmin hankittuja levyjä, vaikka Keskustan kansanedustajan, kulttuuriministeri Tanja Karpelan, ministeriö on muuta virheellisesti väittänyt.

Vertaisverkoista lataaminen ei rikollista

Mielenkiintoista on myös se, että jatkossa esimerkiksi Kazaa ja DC++ -ohjelmien kautta ”piraattimusiikin” lataaminen on vain kiellettyä, ei enää rangaistavaa. Vertaisverkkojen käyttö tulee siis lisääntymään levymyynnin kustannuksella.

Eduskunta sai samalla suuren kolhun uskottavuudelleen. Internetissä julkaistuissa tuhansisssa kommenteissa vaaditaan mm. Tanja Karpelan eroa ja koko eduskunnan hajoittamista kansalaisten etujen vastaisen lain säätämisestä johtuen.

Myös musiikkiteollisuuden edustajat, Gramex ja ÄKT, ovat muuttuneet nuorten musiikin kuluttajien suussa lähes kirosanoiksi. Erittäin vaikeaselkoisen lain todellinen sisältö ja sen soveltaminen tullaan punnitsemaan vasta tuomioistuimissa.

Puolesta ja vastaan

Uuden lain puolesta äänestivät mm. Rosa Meriläinen, Anni Sinnemäki, Miapetra Kumpula-Natri, Marjo Matikainen-Kallström, Petri Neittaanmäki, Lyly Rajala, Arto Satonen, Marja Tiura, Jan Vapaavuori, Lasse Viren ja Ben Zyskowicz.

Vastaan äänestivät mm. Jyrki Kasvi, Tony Halme ja Oras Tynkkynen. Poissa olivat mm. Tanja Karpela, Mikko Alatalo, Pertti Salovaara ja Matti Vanhanen.