Kansalaisadressi tekijänoikeuslakia vastaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Eduskunnan äskettäin hyväksymää tekijänoikeuslakia vastustetaan nyt kansalaisadressilla. Lex Karpelaksi nimettyä, sekä itsensä että perustuslain kanssa ristiriidassa olevaa lakia vastaan kerätään adressia, joka luovutetaan tasavallan presidentti Tarja Haloselle. Kampanja on käynnissä 17. lokakuuta saakka.

– Adressin tarkoituksena on pyytää Suomen tasavallan presidenttiä, Tarja Halosta, pyytämään korkeimmalta oikeudelta lausunnon lakiesityksen 50b §:n ristiriitaisuudesta oman kansallisen perustuslakimme ja useamman kansainvälisen sopimuksen kanssa, todetaan Masinointi.org verkkosivustolla julkaistussa tiedotteessa.

– Lakipykälän toteutuessa hallituksen esityksen tulkinnan mukaisesti, rikkoisi kyseinen laki maamme perustuslain 12 §:n, Euroopan unionin perusoikeuskirjan II luvun 11. artiklan, Euroopan Neuvoston ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan sekä Kansalaisoikeuksia ja poliittisia sopimuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 19. artiklan turvaamaa sananvapautta, tiedote jatkaa.

Uusi laki tarvitsee vielä presidentin hyväksynnän. Presidentti voi ennen sitä pyytää halutessaan asiaan korkeimman oikeuden lausunnon. Uusi laki tulisi voimaan mahdollisesti jo joulukuussa.

Laki mm. kieltää laillisesti ostettujen, mutta kopiosuojattujen levyjen siirtämisen tietokoneelle ja mp3-soittimeen, mutta esimerkiksi vertaisverkosta ”piraattimusiikin” lataaminen on vain kiellettyä – ei laitonta. Ennusteiden mukaan laiton nettilataaminen tulee lain myötä kasvamaan rajusti levymyynnin kustannuksella. Häviäjiä ovat siis lopulta levy-yhtiöt ja artistit.

Adressiin voi osallistua julkisilla nimilistoilla, joiden ympäri Suomea olevat sijaitipaikat löytyvät tästä.