A History Of Violence

Elokuvat · Stara.fi

Väkivaltaelokuva ilman väkivallalla mässäilyä? Tuo kuulostaa kovin epätodennäkoiseltä, mutta tuore A History Of Violence on juuri sitä. David Cronenbergin ohjaamassa draamajännärissä maaseudulla asuva perhe ajautuu yllättäen painajaiseen.

Pari pahamaineista rikollista yrittää ryöstää perheen kahvilan, mutta yleensä rauhallinen isä, Tom Stall (Viggo Mortensen), listii molemmat roistot käden käänteessä – hiukan liiankin helposti. Sankariteon jälkeen hänen kuvansa komistavat useita sanomalehtiä, mutta julkisuudella ei ole hyviä seurauksia, sillä hänen historiassaan taitaa olla jotain salattua.

Perheen lapset ja vaimo (Maria Bello) eivät aavista mitään, mutta poliisipäällikkö haistaa palaneen käryä, kun uinuvasta pikkukaupungista tulee tunnetun rikollispomon (Ed Harris) hengailupaikka. Heidän kohteenaan on Tom Stall… vai oliko se nimi sittenkin jotain muuta? Rikollispäällikön mielestä hän tuntee Tomin vuosien takaa eri nimellä ja täysin eri miehenä.

Elokuvan perusajatus on mielenkiintoinen. Tarinankerronta on kuitenkin alusta saakka erittäin kaurismäkeläistä, eli hidastempoista ja repliikkejä säästelevää. Toisaalta hidastempoisuus korostaa lyhyitä actionpätkiä tavallista enemmän, ja silloin tosin tapahtuukin oikein kunnolla. Yleinen katselukokemus on silti hieman puuduttava.

Mikäli elokuvan kesto olisi ollut tunnin tai sen alle, olisi kokonaisuus ollut eteenpäin rullaava ja mielenkiintoinen. Nyt se on vain mielenkiintoinen. Leffafriikit tosin pitävät varmasti Cronenbergin tyylistä enemmän kuin satunnainen katsoja.

Genre: Jännitys/draama (K15)Ohjaaja: David CronenbergPääosissa: Viggo Mortensen, Maria Bello, William Hurt, Ed Harris, Ashton HolmesKesto: 1h 38minEnsi-ilta: 28.10.2005

Pisteet 3/5