SonyBMG:n kopiosuojaus toimii kuin virus

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ohjelmistoyhtiö Computer Associatesin mukaan Sony BMG:n käyttämä cd-levyjen kopiosuojaus täyttää spyware- eli vakoiluohjelman kriteerit, kertoi eilen Tietokone-lehden verkkoversio. Tietoturvayhtiö F-Secure on jo aiemmin paheksunut viruksista tutun tekniikan käyttämistä kaupallisessa ohjelmassa.

Levy-yhtiö käyttää XCP-suojausohjelmaa, joka sisältää viruksista ja haittaohjelmista tuttua rootkit-tekniikkaa, joka piilottaa ohjelman käyttöjärjestelmältä. Tästä syystä ohjelmaa on lähes mahdoton poistaa tavanomaisin keinoin.

Kopiosuojaus myös asentaa luvattomasti koneelle useita ajureita ja järjestelmätiedostoja, joilla rajoitetaan otettavien kopioiden määrää. Lisäksi ohjelma lähettää tietoja levyn kuuntelusta automaattisesti levy-yhtiön palvelimelle, eli vakoilee käyttäjää.

Kopiosuojaus sabotoi tietokoneella jo olevia mp3-tiedostoja lisäämällä niihin satunnaista kohinaa. Ilman käyttäjän lupaa tietenkin. Ohjelma asentuu koneelle käyttäjältä kysymättä, mikäli koneessa on käytössä cd-aseman automaattinen käynnistys.

Suojauksesta aiheutuneen kohun takia Sony BMG on julkaissut korjaustiedoston, joka paljastaa virusmaisen kopiosuojauksen. Se on kuitenkin saatavilla vain levy-yhtiön verkkosivuilla ja eräissä virusohjelmissa, joten valtaosa kuluttajista jää niiden ulkopuolelle. Ohjelman poistaminen korjaustiedostoa käyttämällä voi lisäksi aiheuttaa vakavia ongelmia tietokoneelle.

Virusmainen rootkit-kopiosuojaus siis vakoilee tietokoneen käyttäjää, aiheuttaa tietokoneen kaatuilua ja tuhoaa lisäksi tiedostoja, joten ei ole ihme, että levy-yhtiö joutuu vastaamaan teoistaan oikeudessa.

Sony BMG:n kopiosuojauksesta on jo nostettu Yhdysvalloissa ensimmäinen joukkokanne, kertoi Washington Post. Kanteessa levy-yhtiötä vaaditaan poistamaan kaupoista kyseistä kopiosuojausta käyttävät levyt, sillä ne rikkovat lakimiesten mukaan useita lakeja.

Tähän mennessä kyseistä kopiosuojausta on käytetty vain parissakymmenessä Yhdysvalloissa myydyssä levyssä, mutta levy-yhtiön mukaan kopiosuojaus tulee ensi vuonna sen kaikkiin julkaisuihin. Lisätietoa Sony BMG:n käyttämästä rootkit-suojauksesta löytyy F-Securen sivuilta.