Microsoft nujersi SonyBMG:n kopiosuojauksen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Microsoft on ilmoittanut asettavansa Windowsin etsimään ja poistamaan SonyBMG:n virusmaisen rootkit-kopiosuojauksen. Päätös siirtää kyseisen kopiosuojauksen kertaheitolla historiaan ja antaa myös muille levy-yhtiöille signaalin, jonka mukaan kuluttajansuojaa polkevilla kopiosuojauksilla ei ole tulevaisuutta.

First 2 Internet -yrityksen SonyBMG:lle kehittämä kopiosuojaus asensi ilman lupaa käyttäjän koneelle ohjelmansa sekä useita järjestelmätiedostoja. Lisäksi se altisti tietokoneen virushyökkäyksille, vakoili kuluttajan musiikin kuuntelutottumuksia ja sabotoi muita kuin omia mp3-tiedostojaan, joten kopiosuojaus täytti pitkälti sekä vakoiluohjelman, että virusohjelman tunnusmerkkejä.

Microsoft ottaa rootkitin poistotyökalun käyttöön Windows-päivityksissä joulukuun alussa. Automaattinen poistotyökalu tulee samalla käyttöön myös Windowsin suojausohjelmistoihin.

Kyseinen kopiosuojaus on tähän mennessä ollut ilmeisesti mukana vain parissakymmenessä Yhdysvalloissa julkaistussa albumissa, joten Suomessa siitä ei ole vielä tullut ongelmaa. SonyBMG on ilmoittanut lopettavansa kopiosuojauksen käytön toistaiseksi.