Podcast valittiin vuoden sanaksi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Oxford American Dictionaryn toimitus on valinnut podcastin vuoden sanaksi, Macmaailma uutisoi tänään. Alkuvuodesta lanseerattu sana on levinnyt nopeasti maailmalla, kun podcast-lähetyksien määrä on ollut rajussa kasvussa.

Podcast on radio-ohjelman kaltainen internetissä julkaistava lähetysvirta, jonka ohjelmat latautuvat tilauksen jälkeen automaattisesti kuulijan tietokoneelle ja kannettavaan soittimeen. Näin ohjelmien kuuntelu onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta. Lähitulevaisuudessa podcastit siirtyvät yhä enemmän matkapuhelimiin, kun 3G ja WLAN-yhteydet yleistyvät ja musiikkipuhelimien määrä lisääntyy.

Suomessa ensimmäisenä kaupallisen podcast-toiminnan aloitti Viihdelehti Stara.fi elokuussa 2005. Sittemmin mukaan on tullut kaupalliselta puolelta myös Radio NRJ. Myös Yleisradio on ollut alusta saakka vahvasti mukana podcast-toiminnassa.

Podcast-sana perustuu sanoihin iPod ja broadcast. Tämä siitäkin huolimatta, että noin 80 prosenttia lähetyksistä kuunnellaan yhä tietokoneilla ja vain viidesosa kannettavilla soittimilla. Ohjelmien tilaaminen käy muutamassa sekunnissa, jonka jälkeen uudet ohjelmat tulevat siis automaattisesti tietokoneelle.

Viihdelehti Stara.fi:n podcastit voi tilata ja kuunnella tästä. Lähetyksissä haastattelussa mm. Antti Tuisku, Salarakkaat, Laura Birn, Apulanta, Darude, Pamela Tola ja Samuli Vauramo, Poets of the Fall, Irina ja ruotsalaistähti Darin.