The Descent – Loukussa

Elokuvat · Stara.fi

Elokuvavuoden viimeisiin kauhupätkiin lukeutuva The Descent – Loukussa kertoo kuudesta ystävättärestä, jotka suuntaavat ikimuistoiselle retkelle tarkoituksena antaa ystävälleen uusia kokemuksia. Suuntana on ”turistiluolasto”, ja retken pitäisi olla lähinnä hauskanpitoa.

Luoliin päästyään kuusikko saa huomata että kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaisesti. He ovat päätyneet keskelle maanalaista painajaista, kun luola sortuu ja he jäävät loukkuun. Luolasta on oltava toinen ulospääsy, mutta sen löytäminen vaatii yhä syvemmälle suuntaamista ja siten yhä suurempien riskien ottamista ja haasteiden voittamista.

Yksi ystävyksistä on jättänyt kertomatta muille eräitä retken kannalta äärimmäisen tärkeitä tietoja, jotka saattavat kaikki todelliseen hengenvaaraan. Pelastajia on siis turha odottaa. Luolastossa asuu lisäksi uusi ihmislaji, jolla on mielessään vain kuusi naispuolista ateriaa…

Elokuva on yllättävän jenkkimäinen brittituotanto, ja tapahtumapaikkakin on Yhdysvalloissa sijaitseva kansallispuisto. Leffa alkaa todella räväkästi ja katsoja pysähtyy kuin seinään. Heti alussa nähtävä onnettomuus luo viitekehyksen koko elokuvalle.

Elokuva on välillä hyytävää kauhua, välillä mennään taas jo selvästi kornin puolelle. Kun kuvalliset keinot ovat loppuneet, on mukaan otettu kovia ääniä katsojia pelottamaan. Useita tavallisia kohtauksia on myös turhan selkeästi ylidramatisoitu, joten ohjaaja on mennyt yli siitä missä aita on matalin.

Maanalainen sekoilu ja hysteria menee välillä jo turhan örvellyksen puolelle. Idea uudesta maan alla elävästä ihmisrodusta on mielenkiintoinen ja otukset on toteutettu hienosti.

Kokonaisuutena elokuva vie kauhun uudelle tasolle ja onkin mainio kauhuelokuva, mutta ei kovin tyylikäs sellainen. Ei klaustrofobiasta kärsiville.

Genre: Jännitys/kauhu (K18)Ohjaaja: Neil MarshallPääosissa: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid, Saskia Mulder, Nora-Jane Noone, MyAnna BuringKesto: 1h 41minEnsi-ilta: 9.12.2005

Pisteet 3/5