Uusi tekijänoikeuslaki Lex Karpela astui voimaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Uusi tekijänoikeuslaki, niin sanottu Lex Karpela, astui voimaan vuoden vaihtuessa. Kiistelty laki sisältää lukuisia epäselvyyksiä, ristiriitoja ja kansalaisten oikeusturvaa heikentäviä asioita. Kansanedustajat, opetusministeriö ja lain läpi ajanut ministeri Tanja Karpela eivät itsekään tiedä mitä uusi laki todellisuudessa kieltää ja mitä sallii.

Yksi mielenkiintoisimmista seikoista on pykälä, joka rikkoo Suomen perustuslakia rajoittamalla kansalaisten sananvapautta. Kopiosuojausten kiertoa koskeva keskustelu on nimittäin laitonta, mikäli se tapahtuu ”organisoidusti” tai ”kaupallisen palvelun puitteissa”. Missään ei ole kuitenkaan tarkennettu mitä kyseiset yleistermit tässä tapauksessa tarkoittavat.

Kyseisen lainkohdan todellinen tulkinta selviää vasta, kun ensimmäinen tapaus käsitellään tuomioistuimessa saakka. Näin ollen uusi laki saattaa heikentää kansalaisten uskoa lakien toimivuuteen, sillä näin massiivista tulkinnanvaraa ei laissa saa olla.

Nettilataaminen ei rangaistavaa

Uusi laki kieltää myös kaupasta ostetun kopiosuojatun musiikin siirtämisen omalle tietokoneelle tai mp3-soittimeen, mutta musiikin ”piraattilataaminen” ilmaiseksi vertaisverkoista tai vaikkapa ystäviltä ei ole rangaistavaa. Niinpä Kazaan kaltaisten vertaisverkkojen käyttö lisääntyy varmasti. Samalla levymyynnin voidaan olettaa vähenevän ainakin kopiosuojattujen levyjen osalta.

Laki koskee takautuvasti myös ennen lain voimaantuloa ostettuja levyjä, joten esimerkiksi kaksi vuotta sitten ostettujen, mutta muuten täysin laillisten kopiosuojattujen levyjen siirto tietokoneelle on jatkossa laitonta.

– Lakiin jäivät edelleen kaikki ne ongelmat, joita olemme koettaneet saada korjatuksi koko sen ajan, kun lakia on käsitelty eduskunnassa. Väitteet siitä, että tässä olisi jotenkin punnittu eri intressitahojen etuja ovat suoraan sanottuna – roskaa. Lakiesitys kävelee kuluttajien etujen ylitse monikansallisen sisältöteollisuuden etujen varmistamiseksi, EFFIn puheenjohtaja Ville Oksanen totesi tiedotteessaan syyskuussa.

Poliitikkojen musta lista?

Uuden lain puolesta äänestivät lokakuun alussa mm. Rosa Meriläinen, Anni Sinnemäki, Miapetra Kumpula-Natri, Marjo Matikainen-Kallström, Petri Neittaanmäki, Lyly Rajala, Marja Tiura, Jan Vapaavuori, Lasse Viren ja Ben Zyskowicz. Poissa olivat mm. Mikko Alatalo, Pertti Salovaara, Matti Vanhanen ja lain taustapiru Tanja Karpela.

Uutta lakia vastaan äänestivät mm. Jyrki Kasvi, Tony Halme ja Oras Tynkkynen.