Luunmurskaajat

DVD · Stara.fi

Vuonna 1974 julkaistuun samannimiseen elokuvaan perustuva Luunmurskaajat kertoo ex-jenkkifutistähti Paul Crew’sta (Adam Sandler), joka joutuu vankilaan. Siellä hänet painostetaan kasaamaan joukkue, jonka tehtävänä on toimia vartijoiden joukkueen harjoitusvastustajana.

Hän värvää mukaan vankilan pahamaineisimmat sekopäät, joista muodostuu sekopäinen Mean Team -joukkue. Tiimin toiseksi valmentajaksi tulee Burt Reynoldsin esittämä hahmo. Hänet nähtiin myös alkuperäisen elokuvan pääosassa.

Elokuva on puuduttavan tylsä. Perusjuoni ja elokuvan lopputulos selviävät jo kymmenen minuutin katsomisen jälkeen, eikä elokuvan tarinasta löydy yhtään odottamatonta juonenkäännettä. Alkuperäinen versio oli reilut 20 vuotta sitten ehkä kovakin juttu, mutta 2000-luvulla tarvitaan jo hiukan muutakin.

Ohjaaja Peter Segal on tehnyt ihan siedettävää työtä olettaen, että suurin syyllinen on surkea käsikirjoitus. B-luokan halpiskomedian budjettivajetta on yritetty paikata Adam Sandlerilla, Chris Rockilla ja Burt Reynoldsilla, mutta muihin ”nimiin” budjetti ei sitten olekaan riittänyt. Ainoa positiivinen yllätys oli r&b-tähti Nellyn pieni, mutta vauhdikas rooli.

Sivuosissa nähdään siis pääosin surkeita harrastelijanäyttelijöitä. Myös käsikirjoitukseen olisi voinut panostaa hieman enemmän, jotta ei olisi tarvinnut toistaa satoja kertoja käytettyä peruskaavaa.

Lähinnä nössörooleistaan tunnettu Adam Sandler on vähintäänkin mielenkiintoinen valinta tiukan kovanaaman rooliin. Myös Chris Rock jää kirkkaasti parhaista suorituksistaan ja Burt Reynolds sijoittuu jonnekin statistin ja sivuosan esittäjän välimaastoon.

Myös musiikkivalinnat ovat surkeita. Ne tekevät elokuvan ”tunteellisista highlighteista” lähinnä pateettisia myötähäpeän hetkiä.

Luunmurskaajat ei tarjoa mitään uutta ja on viihdyttävyydeltään lähinnä Salattujen elämien tasoa. Lisäksi monikansallisen pikaruokajätin tuotteiden ottaminen mukaan repliikkeihin tuntuu hieman kyseenalaiselta.

Alkuperäinen nimi: The Longest YardKategoria: KomediaOhjaaja: Peter SegalPituus: 113 minPääosissa: Adam Sandler, Chris Rock, James Cromwell, Nelly, William Fichtner, Burt ReynoldsIkäraja: K-15

Pisteet 2/5