Match Point

Elokuvat · Stara.fi

Maineikkaan, mutta kieltämättä vanhanaikaisen ohjaaja Woody Allenin tuotanto kuuluu yleensä kriitikkojen suosikkeihin, mutta on tavalliselle katsojalle yhtä painajaista. Match Point tekee kuitenkin tuosta säännöstä poikkeuksen, sillä elokuva on harvinaisen mielenkiintoinen.

Tässä trillerissä entinen tennisammattilainen Chris (Jonathan Rhys-Meyers) muuttaa Lontooseen ja tutustuu siellä tennisoppilaansa kautta rikkaaseen hienostoperheeseen. Chris ihastuu perheen kauniiseen tyttäreen (Chloe Hewett Wilton), mutta perheen sisältä löytyykin jotain mielenkiintoisempaa – perheen pojan tyttöystävä Nolan (Scarlett Johansson).

Pian entinen tennisopettaja on uraputkessa, mutta samalla hänen yksityiselämänsä kokee mullistavia muutoksia. Chrisin ympärille alkaa muodostua valheiden verkko, josta katsojankin on pidettävä tiukasti kiinni. Lopulta hän joutuu turvautumaan äärimmäisen epätoivoisiin tekohin saadakseen elämänsä takaisin raiteilleen.

Chloe Hewett Wilton on kuin Demi Moore nuorempana. Hän on värikäs mielenkiintoinen tuttavuus, joka on nähty aiemmin mm. Notting Hill -elokuvassa. Jonathan Rhys-Meyersin ja Scarlett Johanssonin välillä on selvää kipinää, ja kaksikko on mitä mainioin pari valkokankaalla.

Elokuvan musiikissa on turvauduttu viime vuosisadan alun rahiseviin vinyyleihin ja oopperaan, mikä tuntuu aluksi teemaan sopivalta, mutta alkaa pian häiritä. Leffan näyttelijävalintojen ja tarinan perusteella kohderyhmä on kuitenkin hieman nuorempi kuin 80-vuotiaat. Musiikki tosiaan häiritsee, vaikka onkin ehkä kriitikkojen ”hienostuneen taidemaun” mukaista. Ah.

Elokuvan käsikirjoitus on yksi parhaista pitkään aikaan. Se on mielenkiintoinen ja tarjoaa myös vauhtia ja todellisia yllätyksiä. Tarinan sijaan sitä voisikin kuvailla paremmin sanalla kokemus. Match Point on Allenin elokuvaksi harvinaisen hyvin koko kansalle sopiva elokuva.

Alkuperäinen nimi: Match PointGenre: Jännitys/draama (K11)Ohjaaja: Woody AllenPääosissa: Scarlett Johansson, Jonathan Rhys-Meyers, Emily Mortimer, Matthew Goode, Brian Cox, Penelope Wilton, James Nesbitt, Rupert Penry-JonesKesto: 2h 06minEnsi-ilta: 20.1.2006Elokuvan verkkosivut: www.matchpoint.dreamworks.com

Pisteet 4/5