Taalat taskuun, Dick & Jane

Elokuvat · Stara.fi

Taalat taskuun, Dick & Jane on mainio versio vuonna 1977 julkaistusta alkuperäisestä elokuvasta. Itse asiassa uusi versio lienee jopa parempi, sillä elokuvan tarina on tuskin koskaan ollut ajankohtaisempi kuin nyt.

Elokuva kertoo menestyvän pariskunnan elämästä aikana, jolloin yhteiskunta pettää alta. Dick Harper (Jim Carrey) on uraputkessa nopeasti nouseva johtaja, jonka ura onkin yhtäkkiä vapaassa pudotuksessa. Jane Harper (Tea Leoni) puolestaan eroaa työpaikastaan juuri ennen miehensä potkuja.

Pariskunta yrittää pitää elämänsä hulppeat puitteet kasassa kaikin keinoin, mutta kun työtä ei löydy, on heidän pakko turvautua äärimmäisiin keinoihin elantonsa ansaitsemiseksi. Niinpä he sujahtavat välillä myös lain kirjaimen hämärälle puolelle.

Varkaan ja ryöstäjän ammatti tuntuu sopivan pariskunnalle oikein hyvin. Tiimityöskentelyllä he saavatkin perheen talouden taas kuntoon, mutta kasvaako nälkä syödessä?

Elokuvassa yhdistellään hauskasti ja oikein osuvasti komediaa, bisnestä ja nykypäivän epävakaata taloutta. Siinä nähdään myös todellisuuteen perustuva esimerkki siitä, kuinka hyvätkin puitteet voivat romahtaa hetkessä. 70-luvulta peräisin oleva tarina on saatu äärimmäisen hyvin sijoitettua 2000-luvun talousskandaalien maailmaan. Esikuva onkin selvästi haettu Parmalat ja Enron -skandaaleista.

Elokuvan musiikki on valittu hyvällä maulla koko leffan ajaksi. Suomalaista katsojaa hykerryttää ehkä eniten Daruden Sandstorm -hitin soiminen eräässä aerobic-kohtauksessa. Maskeeraus ansaitsee täydet pisteet. Näyttelijöiden kasvot on saatu välillä todella huonoon kuntoon. Myös sivuosassa nähtävä perheen poika on mainio espanjankielensä kanssa.

Taalat taskuun, Dick & Jane -elokuva on erittäin positiivinen yllätys. Elokuvassa nähdään myös elokuvamaailman hauskimmat ryöstöt vuosikausiin. Ei siis ihme, että elokuva on ollut maailmalla menestys.

Alkuperäinen nimi: Fun With Dick & JaneGenre: Toiminta/komedia (K11)Ohjaaja: Dean ParisotPääosissa: Jim Carrey, Téa LeoniKesto: 1h 32minEnsi-ilta: 27.1.2006Elokuvan kotisivut: www.sonypictures.com/movies/funwithdickandjane/

Pisteet 5/5