Merijalkaväen mies

Elokuvat · Stara.fi

Merijalkaväen mies on mielenkiintoinen elokuva, joka kertoo tositarinan nuoresta miehestä, joka suuntaa merijalkaväkeen ja tiukan koulutuksen kautta Persianlahden sotaan. Elokuva on ohjaaja Sam Mendesin versio Anthony Swoffordin muistelmista.

Sotilaiden arki sisältää sotimisen sijaan auringonpaahdetta, tylsistymistä ja loputtomasti aavikkoa. Action-elokuvista tuttua mättöä ei juurikaan ole, sillä nyt sota esitetään ainakin suurin piirtein sellaisena kun se oikeasti on. Sotilaissa herääkin kysymys ”Miksi olemme täällä?”, ”Kenen tai minkä puolesta taistelemme?” ja ”Mitä odotamme?”.

Mendesin ohjaus on mukaansatempaavaa, vaikka valkokankaalla ei olekaan ns. täysi rähinä päällä. Välillä tuntuu kuin kyseessä olisi Irakin sotaan liittyvä sotapropaganda, jonka perimmäisenä tarkoituksena on nostattaa jenkkien sotaintoa. Leffassa vastustajana on Saddam Hussein ja se sijoittuu 90-luvun alun Persianlahden sotaan.

Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa ei ole varsinaista juonta, joten se on hieman tavallista puuduttavampaa katsottavaa. Toisaalta elokuva antaa harvinaisen realistisen kuvan sotilaiden arjesta. Mukaan on kuitenkin mahdutettu komediallisia elementtejä, joten katsoja pysyy kyllä mukavasti penkissä.

Jake Gyllenhaal toimii pääosassa erittäin hyvin ja ansaitsee roolityöstään täydet pisteet. Jamie Foxx jää hieman Jaken varjoon, sillä hänellä on vain sivurooli.

Leffan musiikki ansaitsee erikoismaininnan, sillä jenkkijoukot viettävät aikaa mm. Naughty By Naturen O.P.P. ja Public Enemyn Fight The Power -biisien tahtiin.

Alkuperäinen nimi: JarheadGenre: Toiminta/draama (K15)Ohjaaja: Sam MendesPääosissa: Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx, Peter Sarsgaard, Chris Cooper, Skyler Stone, Wade Williams, Katherine RandolphKesto: 2h 05minEnsi-ilta: 20.1.2006Elokuvan kotisivut: www.jarheadmovie.com

Pisteet 3/5