Gramex jälleen oikeuteen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tekijänoikeusjärjestö Gramex on saanut jo pitkään ankaraa kritiikkiä kyseenalaisesta toiminnastaan erilaisten tekijänoikeusmaksujen suhteen. Viime viikolla uutisoitiin, että ulkomaalaisten hittiartistien edustaja, Rights Agency, on haastanut Gramexin oikeuteen maksamattomien korvausten takia.

Rights Agency perii Gramexilta 120.000 euron saataviaan, jotka Gramex on laskuttanut radioilta ja muilta tahoilta, mutta ei ole tilittänyt eteenpäin artisteille. Nyt myös Yleisradio on haastanut Gramexin oikeuteen, Taloussanomat.fi kertoi tänään. Yle päätyi ratkaisuun sen jälkeen, kun Gramex-maksuja koskenutta kiistaa asiaa ei onnistuttu ratkaisemaan neuvotteluteitse.

Nykyisin Yleisradio joutuu maksamaan tekijänoikeuskorvauksia Gramexille potentiaalisten kuuntelijoiden mukaan. Ylen valtakunnallisilla kanavilla on yli viisi miljoonaa potentiaalista kuuntelijaa, joten tilanne on suorastaan naurettava. Osin samasta syystä Gramex teki taannoin lähes mahdottomaksi myös nettiradioiden ylläpidon.

– Olen seurannut 20 vuotta Gramexin toimintaa. He eivät todellakaan ajattele taitelijoiden etua, koska jättävät meiltä perimiään artistien tekijänoikeuskorvauksia tilittämättä taiteilijoille, Suomen Radioiden liiton hallituksen puheenjohtaja Leena Ryynänen kertoo Taloussanomissa.

Radion lisäksi Gramex on nyt vastustamassa myös mobiilitelevision käyttöönottoa vaatimalla niiden käytöstä täysin omaa korvausta. Järjestön tarkoituksena on siis rahastaa yhdestä televisiolähetyksestä kaksi eri korvausta.

Monopoliasemansa väärinkäytöstä syytetty Gramex oli myös vahvasti mukana lobbaamassa tuoretta tekijänoikeuslakia, ja järjestö käytti kampanjassaan myös valheellista tietoa lain sisällöstä. Todellisuudessa uuden lain mukaan musiikin lataaminen internetistä on kiellettyä, mutta ei rangaistavaa.