Piratismista sarjakuva ja parodiasarjakuva

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus on julkaissut yhteistyössä Luovan työn yrittäjien, Opetusministeriön ja Opetushallituksen kanssa opetusmateriaaliksi tarkoitetun sarjakuvan, joka kertoo fiktiivisen tarinan Lissusta ja Makesta, jotka joutuvat vaaralliseen seikkailuun kansainvälisen piraattimafian kanssa.

Piraattitehtaan arvoitus -sarjakuva on humoristinen ja jännittävä nuorisoseikkailu, joka antaa myös tietoa tekijänoikeudesta. Sarjakuvan on käsikirjoittanut Lauri Kaira ja piirtänyt Anssi Rauhala.

Tarinassa nettilataaminen rinnastetaan ravintolasta maksamatta livistämiseen, vaikka ensin mainittu ei ole uuden tekijänoikeuslain mukaan rangaistavaa ja toiseksi mainittu on näpistys. Stara.fi korostaa kuitenkin, että nettilataaminen on äärimmäisen epäreilua kyseistä artistia kohtaan. Muilta osin Piraattitehtaan arvoitus on pääosin asiallista ja hauskaa luettavaa.

Samaisesta sarjakuvasta on julkaistu myös parodiasarjakuva Copy-Controlin arvoitus, jossa on käytetty alkuperäisen kuvamateriaalia hieman muokattuna. Sarjakuvan tarina on lisäksi lähes päinvastainen Piraattitehtaan arvoituksen kanssa ja keskittyy esikuvaansa enemmän levy-yhtiöiden haitallisiin kopiosuojauksiin.

Lue tästä Piraattitehtaan arvoitus ja Copy-Controlin arvoitus.