Kummelin Jackpot

Elokuvat · Stara.fi

Kummelin kolmas täysimittainen elokuva, Kummelin Jackpot, on komedia moraalista ja rahanhimosta. Elokuva kertoo Pertti “Pera” Järvelästä (Heikki Silvennoinen) ja hänen lähipiiristään. Pera on eronnut ja työtön pikkuhuijari, joka etsii irtovaluuttaa maailmalta – yleensä hieman kyseenalaisin keinoin.

Peran perheen muodostavat hänen kämppiksensä Japa (Timo Kahilainen), Spude (Heikki Vihinen) ja vuokraisäntänsä (Aake Kalliala). Ryhmän illat sujuvat leppoisasti korttipelien parissa. Päivisin Peralla on aikaa myös 17-vuotiaalle Annina-tyttärelleen (Mervi Takatalo), joka on MM-tason taitoluistelija. Hän tarvitsee kuitenkin 6.000 euroa Kanadan matkaan, ja Peralla on täysi työ saada rahat kasaan.

Rahojen saamiseksi Pera menee töihin Jehovan todistaja Seppo Sillantauksen (Heikki Hela) Espanjantuonti-yritykseen, jossa hän pysyykin hetken aikaa kaidalla tiellä. Pera kuitenkin jatkaa pikkuröröksiään ja siirtyy pian suuremman mittakaavan rötöksiin. Peran ja ystävien mielessä onkin todellinen jackpot.

Kummelin Jackpot on aiempia Kummeli-leffoja selvästi aikuisempi ja vakavampi. Päätön kohellus on vaihtunut selvään draaman kaareen, mutta samalla kokonaisuudesta on menetetty jotain kovin kummelimaista. Kohderyhmä on myös selvästi vanhempi kansa kuin edellisissä leffoissa, joten lastenelokuva tämä ei ole.

Heikki Silvennoinen on erittäin osuva Peran roolissaan ja Heikki Hela toimii jälleen mahtavasti hövelin humpsukan roolissa. Heikki Vihinen jää puolestaan leffassa statistin rooliin, jonka olisi voinut jättää kokonaan pois. Lisäksi Vihinen ylinäyttelee kornin vinkujan roolinsa.

Andre Wickström ei ole kovin luonnollinen Jehovan todistajana ja jalkapallomaalivahtina. Muuten miehen anti on kyllä leppoisaa. Miniroolissa vilahtaa myös Salkkareista tuttu Aleksi ”Illi” Sariola.

Elokuvan lavastus on toteutettu erityisen hienosti. Esimerkiksi Mikko Alatalon ja Ron Jeremyn julisteet luovat autenttista kasaritunnelmaa asuntoihin. Kokonaisuutena Kummelin Jackpot on sarjaa ”ihan jees”, mutta ei yllä komedian puolella edeltäjiensä tasalle. Siksi elokuvan kategoriaa kannattaisi tarkentaa draamaksi.

Genre: Komedia (K11)Ohjaaja: Pekka KarjalainenPääosissa: Heikki Silvennoinen, Heikki Hela, Timo Kahilainen, Heikki Vihinen, Aake Kalliala, Riitta Havukainen, Andre Wikström, Oiva Lohtander, Mervi Takatalo, Satu Säävälä, Mari Turunen, Risto SalmiKesto: 1h 36minEnsi-ilta: 17.2.2006

Pisteet 3/5