Syriana

Elokuvat · Stara.fi

George Clooneylle Oscarin parhaasta sivuosasta tuonut Syriana kertoo Traffic-elokuvan tyylisesti maailmanlaajuisesta kaupasta. Tällä kerralla kauppaa käydään huumeiden sijaan kuitenkin öljyllä.

Bisnes on häikäilemätöntä, mutta kuitenkin sivistynyttä. Bisnesmaailmassa öljystä kamppailevat poliitikot, emiirit ja johtajat juonittelevat, lahjovat ja toimivat lain osalta veitsenterällä. Vain öljy on tärkeää, eikä yksittäisistä ihmisistä välitetä. Tärkeintä on taistelu maailman öljyn tulevaisuudesta.

Syriana sivaltaa osuvasti Yhdysvaltojen asemaa maailmanmarkkinoilla ja maan härskejä toimia maailman öljyvarojen hallitsemiseksi järjestämiensä sotien ja terrori-iskujen avulla.

Elokuvassa on otettu kuitenkin inhimillinen näkökulma, jossa isoa palettia tarkastellaan yksittäisten ihmisten näkökulmasta. Mitä tapahtuu öljynjalostamon työntekijälle, kun työt loppuvat? Kuka kärsii Yhdysvaltojen ohjusten aikaansaamasta hävityksestä? Maailman talousmahti vetäytyy nopeasti, kun operaatiot alkavat mennä reisille, ja CIA-agentit jäävät oman onnensa nojaan.

Käsikirjoituksessa kylvetään pieniä juonen jyväsiä sinne tänne, ja sitten aletaan kasvattamaan niistä yhtenäistä tarinaa. Juoni ei ole tavanomainen pisteestä a pisteeseen b tähtäävä täsmäohjus, vaan ennemminkin rypälepommi, joka etenee lukuisilla rintamilla päätyen kuitenkin lopulta yhteen kohteeseen.

Henkilöhahmot esitellään heti alussa perusteellisesti ja mielenkiintoisesti, joten katsoja pääsee heti hahmoihin sisään. Varsinaista actionia elokuvassa on hyvin vähän, joten sitä odottavalle elokuva voi olla jopa pitkäveteinen.

Muille Syriana on poliittinen trilleri, joka pitää tiukasti otteessaan alusta loppuun.

Genre: Jännitys/draama (K15)



Ohjaaja: Stephen Gaghan



Pääosissa: George Clooney, Matt Damon, Christopher Plummer, Amanda Peet



Kesto: 2h 10min



Ensi-ilta: 10.3.2006

Pisteet 4/5