Haastattelussa Sunrise Avenue: ”Frendi myi oman asuntonsa”

Haastattelut · Stara.fi

Suomalaisyhtye Sunrise Avenue on noussut kuluneen vuoden aikana otsikoihin useaan otteeseen ja yhtyeen esikoisalbumi On The Way To Wonderland on herättänyt kiinnostusta myös maamme rajojen ulkopuolella. Yhtyeen keulahahmo Samu Haber valotti Staralle musiikkiuransa alkuvaiheita.

– Nuorempana pelasin lätkää ja soitin kitaraa. Musa on kuitenkin aina ollut minulle ”se” juttu. Sitten aloin soittamaan ja tekemään musiikkia ja lyöttäydyin jätkien kanssa yhteen. Siis sellainen perustarina.

– Reilut kymmenen vuotta sitten perustimme kaverini kanssa akustisen duon, jonka nimi oli Sunrise. Kiersimme enemmänkin ympäri Suomea, pikku kapakoita ja festareita. Se oli tosi mageeta hommaa, mutta jossain vaiheessa halusin mukaan vähän bassorumpua, bassokitaraa ja valoja. Sitten päädyimme tähän suurempaan kokonaisuuteen.

Sunrise sai nimeensä Avenue -liitteen vuonna 2002, kun varsinainen yhtye perustettiin. Lopullisen muotonsa bändi sai kuitenkin vasta syksyllä 2005.

– Kitaristi Janne Kärkkäisen kanssa tapasimme neljä vuotta sitten baarissa ja päätimme, että nyt Bon Jovi saa väistyä! Soittelimme kimpassa ja erinäisten vaiheiden kautta Raul Ruutu löytyi basistiksi noin 2,5 vuotta sitten ja rumpali Sami Osala vasta viime syksynä. Killer-yhtyeen Teijo soittaa levymme 15 biisistä 11, koska meillä ei ollut rumpalia, kun levyä alettiin tekemään.

Kajaalia silmään ja mustaa tukkaan?

Levy-yhtiöt eivät kiinnostuneet uudesta yhtyeestä, mutta lopulta ystävä laittoi omaisuutensa likoon yhtyeen puolesta.

– Kävimme noin 102 kertaa levy-yhtiöissä tarjoamassa meidän juttua. Siellä oli kyllä kiinnostusta, mutta niillä oli aina jotain muutettavaa. Suomesta olivat juuri breikanneet HIM ja Nightwish, ja kaikki halusivat tehdä meistä sellaisia. Kajaalia silmään ja mustaa tukkaan. Se ei ollut kuitenkaan meidän asia, ja onneksi pidettiin päämme, eikä lähdetty siihen juttuun. Minua ei kiinnosta sellainen partaterähomma, Samu kertoi Staralle.

– Meidän frendi myi oman asuntonsa ja rahoitti sillä meidän levyntekomme. Hän varmasti pitää peukkuja, että levy menestyy Saksassa ja muualla. Kun meillä oli neljä biisiä nauhoitettuna, niin sitten saimme lopulta valita kolmesta levy-yhtiöstä mielestämme parhaan.

Yhtyeen esikoisalbumi nousi julkaisun jälkeen albumilistan viidenneksi. Levy on aiheuttanut kiinnostusta myös ulkomailla, ja joukko saksalaisia viihdemedioita kävi tekemässä yhtyeestä juttua loppukesän keikoilla. Muutenkin yhtyeellä menee lujaa varsinkin Saksassa. Sunrise Avenue teki taannoin maailmanlaajuisen levytyssopimuksen Saksan EMIn kanssa.

– Levy julkaistaan Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa 25. elokuuta. Sen jälkeen ne katsovat, että julkaistaanko levy muuallakin. Homma on toiminut hienosti, ja ne saivat kesällä Fairytale Gone Bad -kappaleemme saksalaiselle televisiokanavalle Tour De France -kilpailun tunnariksi. Se on maailman kolmanneksi suurin urheilutapahtuma, eli yhtä suuri kuin esimerkiksi Euroviisut.

– Esiinnymme elokuussa eräässä todella suuressa televisiokonsertissa, jossa esiintyy myös Lordi. Keikka esitetään televisiossa miljoonille katsojille viisi kertaa. Siistejä keikkoja on siis tiedossa.

Keski-Euroopan markkinoilla yhtyeitä riittää, ja oman erikoisuutensa esille tuominen ei ole aina kovin helppoa.

– Suomessa massasta erottuminen onnistuu kovalla työllä, mutta siellä on tuhat kertaa enemmän jengiä. Videoissa saattaa olla jotain raffia hommaa ja nyt on puhuttu alastomuuksista, ristiinnaulitsemisista ja muusta. Onneksi meillä on nyt manageri, joka päättää Lontoossa, että saako meitä tulla kuvaamaan vaikka saunassa, Samu nauraa.

Sunrise Avenuen esikoinen julkaistaan loppuvuoden aikana myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Yhtyeen kesä on sujunut Suomessa töiden merkeissä, sillä varsinaista lomaa on ollut kesällä vain viikko.

– Itse vietin loman pari viimeistä päivää tosin Saksassa markkinoimassa yhtyettä. Kesällä ollaan kierretty keikoilla ja päästy kivasti keikkabussifiilikseen.

Aromipesät takahuoneeseen!

Tällä hetkellä Sunrise Avenue työllistää yhtyeen jäsenet täysipäiväisesti, mutta suurin osa jäsenistä tekee töitä musiikin parissa myös yhtyeen ulkopuolella.

– Mä en ole tehnyt enää vuoden vaihteen jälkeen muuta kuin tätä. Raul puolestaan äänittää, duunaa studiojuttuja ja miksaa bändejä. Sami on ihan vaan rumpali, ja se soittaa Antti Tuiskun ja Katariina Hännisen bändeissä. Janne touhaa it-juttuja, eli ihan päiväduunia. Jukka taas tuottaa päivätyökseen musiikkia, ja nyt taitaa olla Antti Tuisku työn alla. Itse olen ollut juustotehtaallakin töissä.

Yhtyeiden raiderissa, eli vaatimuslistassa, on totuttu näkemään jos jonkinlaisia nimikkeitä. Sunrise Avenue on päättänyt ihmetyttää keikkajärjestäjiä hieman erikoisella toiveella.

– The Rasmuksella on raiderissa ”neljä kertaa ase”. Me ei keksitty mitään raflaavaa, niin meillä on ”neljä kertaa Aromipesä”! Emme ole lähettäneet sitä ulkomaille, koska ne alkavat muuten selvittämään levy-yhtiöstä, että mikä se on. Takahuoneessa olisi todella cool olla Aromipesä täynnä jäitä, Samu naureskelee yhtyeen hauskoille vaatimuksille.

Tulevan talven kuvioita Samu ennustaa kuvitteellisella kristallipallolla seuraavasti.

– Albumi menee ihan ok listoille. Sit päästään julkaisemaan levy muihinkin maihin keväällä ja saadaan sovittua Rock’Am’Ring -keikka Saksaan! Se on tärkeää. Sit vedetään Suomessa kunnon rundi, eli 25 – 35 keikkaa, vokalisti kaavailee.

Stara puolestaan ennustaa ilman kristallipalloakin, että yhtyeen single nähdään ulkomaiden singlelistoilla vielä tämän vuoden aikana.

Jocka Träskbäck