United 93

Elokuvat · Stara.fi

Yhdysvalloissa tehdyistä 9/11 -terrori-iskuista on pian kulunut viisi vuotta, joten kipeää aihetta voidaan jo käsitellä valkokankaalla. United 93 kertoo tapahtumista hyvin ilmailupainotteisesti. Maanpinnan tapahtumat sivuutetaan siis vain pikaisesti, sillä niitä tullaan käsittelemään vielä monissa elokuvissa.

Nyt keskitytään siis kaapattuihin lentokoneisiin ja lennonjohtoon. Paul Greengrass on työstänyt toimivan jännitysnäytelmän, joka kertoo lento United 93:n tapahtumista. Paljon tilaa saavat myös useat eri lennonjohdot ja puolustusvoimat. Elokuva on siis mitä mainionta katsottavaa ilmailusta kiinnostuneille.

Leffa on ohjattu näyttävästi ja sitä on kuvattu paljon käsivaralta, joten katsoja pääsee hyvin sisään tapahtumiin. Valkokankaalla ei välttämättä ole täysi rähinä päällä, mutta ohjaaja Paul Greengrass saa silti pidettyä katsojan pulssin korkealla. Kaappaajien uskonto on kuvattu ehkä realistisesti, mutta selkeä patriotismi haiskahtaa lippuluukulle saakka. Rooleissa on hienoa nähdä täysin tuntemattomia nimiä – varsinkin kun he suoriutuvat tehtävästään hyvin.

Lento 93 päätyi maahan ennen kohdettaan, joka on todellisuudessa yhä pimennossa, samoin kuin lentokoneen putoamisen todellinen syy sekä tapahtumat ennen putoamista. United 93 tuo valkokankaalle Yhdysvaltain hallituksen hyväksymän version tuon päivän tapahtumista, ja vasta tulevaisuus näyttää onko elokuvalla mitään tekemistä tositapahtumien kanssa. Ennen elokuvan katsomista kannattaa katsoa taustaksi tämä mainio dokumentti samasta aiheesta.

Intensiteetin lisäksi elokuva ansaitsee pisteet harvinaisen tarkasti toteutetusta ammattidialogistaan ilmailutermien suhteen. United 93 on ilmailusta kiinnostuneille ”Must see!” -osastoa.

Genre: Jännitys/draama (K15)Ohjaaja: Paul GreengrassPääosissa: Lewis Alsamari, JJ Johnson, Gary Commock, Trish Gates, Polly Adams, Cheyenne Jackson, Susan Blommaert, David Alan BascheKesto: 1h 53minEnsi-ilta: 18.8.2006

Pisteet 4/5