Pet Shop Boys

Haastattelut · Stara.fi

Stara tapasi popmusiikin mestarit, Pet Shop Boys –yhtyeen, Lontoossa. Neil Tennant ja Chris Lowe kertoivat ylpeänä uusimmasta albumistaan ja lunastamasta paikastaan popmusiikin historiassa.

Pet Shop Boys on Britannian kaikkien aikojen menestyksekkäin popduo. Neil Tennantin ja Chris Lowen debyyttisingle West End Girls nousi saarivaltakunnan singlehittilistan ykköseksi kaksi vuosikymmentä sitten tammikuussa 1986. Pet Shop Boys on saanut vuosien saatossa 35 singleä kotimaansa Top 20 -listalle, ja heidän albumeitaan on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. Tennant on asiasta silminnähden tyytyväinen.

West End Girls, It’s A Sin ja esimerkiksi What Have I Done To Deserve This? ovat lunastaneet paikkansa popmusiikin historiassa. Useita hittejämme pidetään klassisina poplauluina. Saavutuksesta voi olla vain ylpeä, Tennant toteaa Staralle hymyillen.

Pet Shop Boysin uudelta Fundamental -albumilta tulee epäilemättä löytymään pari uutta popklassikkoa. Laulaja Neil Tennant ja kosketinsoittaja Chris Lowe ovat hakeneet inspiraatiota yhdeksännelle studioalbumilleen talven 1988 hittisoundistaan. Maineikkaan Trevor Hornin marraskuussa 1988 tuottama brittilistan neloseksi noussut Left To My Own Devices -single kuuluukin tunnetuimpiin Pet Shop Boys -hitteihin.

Fundamental -albumin laulut syntyivät nopeasti. Musiikin säveltäminen ja sanoittaminen eivät ole koskaan tuottaneet meille vaikeuksia, niiden työstäminen on meille mielenkiintoista seikkailua. Poplaulujen kirjoittaminen on meille taianomainen kokemus, kehittelemme tyhjästä ikuisesti kestävän asian.

Aerosmithin jalanjäljillä

Tennant ja Lowe ehdottivat yhteistyön jatkamista Trevor Hornille, koska hänen tuottamansa venäläisen t.A.T.u. -tyttöduon hitit muistuttivat heitä tuottajalegendan hittientyöstötaidosta. Horn on tehtaillut vuosien varrella hittejä myös muun muassa Frankie Goes To Hollywoodille, Sealille, Enrique Iglesiakselle ja LeAnn Rimesille.

Vaikka Horn on päivittänyt Pet Shop Boysin mahtipontisen popsoundin, kappaleiden juuret ovat vahvasti 80-luvun popmusiikissa. Pet Shop Boys on tullut tunnetuksi ajatuksia herättävien, usein surumielisen alakuloisten sanoitusten ja dancevaikutteisen, sinfonisen hienostuneen tietokonepopin esittäjinä.

– Trevor muistutti meitä Pet Shop Boysin perusolemuksesta. Ihmiset haluavat meiltä It’s A Sin -kappaleen tyylistä suureellista poppia. Työstämme ja tarjoamme mielellämme juuri sellaista musiikkia, koska se on myös meidän suosikkimusiikkiamme, Tennant kertoi.

– Olemme Fundamentalin kappaleista erittäin tyytyväisiä sekä musiikillisesti että sanoituksellisesti. Laulunkirjoitustaitomme ovat kehittyneet. Trevorin tuotantotyyli sopi erinomaisesti juuri tämän albumimme toteutukseen.

Pet Shop Boys kelpuutti uudelle albumilleen ainoastaan yhden lainasävellyksen, Diane Warrenin kirjoittaman Numb -kappaleen. Warren on Amerikan tunnetuimpia ja menestyksekkäimpiä laulunkirjoittajia, hän on erikoistunut mahtipontisten balladien kirjoittamiseen muun muassa Celine Dionille, Toni Braxtonille ja Cherille.

– Diane kirjoitti Numb -kappaleen alunperin Aerosmith -yhtyeelle, mutta se ei sopinut heidän tuolloin työstämälleen blues-albumilleen. Vaikka laulun melodia on yksinkertainen, sen laulaminen on haasteellisen monimutkainen tehtävä. Numb on suosikkilaulujani. Minua myös kiehtoo ajatus Pet Shop Boysin toteuttamasta Aerosmith -kappaleesta, Tennant hymyilee.

”Me emme riitele!”

Neil Tennant, 51, ja Chris Lowe, 46, ovat löytäneet toisistaan täydelliset musiikintekopartnerit. Journalisti Tennant ja arkkitehti Lowe tapasivat toisensa sattumalta Lontoon Kings Roadilla sijaitsevassa elektroniikkakaupassa elokuussa 1981. Heidän alkuperäisenä suunnitelmanaan oli julkaista esiintyvinä artisteina vain yksi albumi ja sen jälkeen jättäytyä kokopäiväisinä musiikkituottajina kulissien taakse.

– Pystymme toteuttamaan kaikki musiikilliset ideamme ja toiveemme Pet Shop Boysin avulla. Olemme jo tyydyttäneet kunnianhimoamme muun muassa musikaalin ja elokuvamusiikin säveltäjinä. Erilaiset projektit pitävät työasenteemme vilkkaana ja tuoreena.

– Meitä pyydetään usein kuvailemaan yhteistyötämme, mutta meillä ei ole siitä oikeastaan mitään kerrottavaa. Me vain kehittelemme musiikillisia ideoita ja kirjoitamme popkappaleita.

– Koska duossa on vain kaksi ihmistä, pystymme välttelemään ongelmatilanteita. Viiden jäsenen bändissä työskentely olisi täysin erilainen kokemus. Työsuhteemme kiristyy ainoastaan kiertueilla, kun olosuhteet käyvät epämukaviksi. Olemme kuitenkin vuosien kokemuksen ansiosta oppineet ratkaisemaan nekin ristiriitatilanteet. Me emme riitele, Tennnant paljastaa Staralle.

Jouni Leinonen

Lontoo