Yli aidan

Elokuvat · Stara.fi

Yksi vuoden odotetuimmista animaatioista on taatusti Yli aidan (Over The Hedge), jonka takaa löytyy samoja tekijöitä kuin hittileffoilla Shrek ja Madagascar. Myös Yli aidan on samankaltainen perheen nuoremmille suunnattu piirretty, joka sopii myös aikuisille. Se ei ole kuitenkaan saanut tavoitettua esikuviensa hersyvän hauskaa henkeä, ja onkin vain keskinkertainen kokemus.

Tarinassa puolivallaton ja kiero pesukarhu RJ jää kiinni varastaessaan talviuntaan nukkuvan Vincent -karhun omaisuuden. Hän saa viikon aikaa kerätä tavarat ja palauttaa ne karhulle. RJ saa ylipuhuttua muut metsän eläimet keräämään ”talven varalle” uusia ruokavarastoja, mutta hän haluaakin varastaa tavarat ja toimittaa ne karhulle.

Sama peruskaava on nähty lukuisissa tavallisissa elokuvissa, joista ensimmäisenä tulee mieleen Puhallettu 6o sekunnissa. Onneksi se toimii mukavasti myös animaationa. Niinpä metsän asukit kokoavat voimansa ja suuntaavat lähiöön, joka suorastaan pullistelee ruokaa ja tavaroita. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan ja RJ joutuu punnitsemaan omatuntoaan. Valitako metsän eläimet vai oma hyvinvointi?

Metsän ja lähiön erottava aita on samalla aita kahden täysin erilaisen maailman välillä. Lähiön puolella eläimet ovat verenhimoisten ihmisten saalista ja ne joutuvat väistelemään jos jonkinlaisia ansoja selviytyäkseen.

Elokuvan hahmot on hyvin suunniteltu ja viimeistelty. Englanninkielisessä versiossa ääninäytteleminen on kärkitasoa. Varsinkin Bruce Willis on mainio RJ:n roolissa. Mukana ovat myös Avril Lavigne, Nick Nolte, William Shatner ja Wanda Sykes. Tarina on keskinkertainen, ja paikalla olleet lapsetkin nauroivat vain pariin otteeseen. Aikuisille elokuvan huumori ei oikein pudonnut.

Genre: Animaatio (K7)Ohjaaja: Tim Johnson, Karey KirkpatrickPääosissa (englanniksi): Bruce Willis, Avril Lavigne, Nick Nolte, William Shatner, Wanda Sykes.Pääosissa (suomeksi): Santeri Kinnunen, Antti Pääkkönen, Petri Hanttu, Esko Salminen, Rinna Paatso, Pekka Laiho, Eija Vilpas, Juha MujeKesto: 1h 25minEnsi-ilta: 22.9.2006

Pisteet 3/5