World Trade Center

Elokuvat · Stara.fi

WTC-iskujen viidennen vuosipäivän rahastuksessa osingoille pyrkivät monet 9/11 -aiheiset elokuvat. United 93 onnistui välttävästi vaikean aiheen esittämisessä, mutta maineikas elokuvaohjaaja Oliver Stone on tehnyt leffasta silkkaa propagandaa.

Tositarinaan löyhästi perustuvassa elokuvassa seurataan tuon kohtalokkaan päivän tapahtumia jalat tiukasti maassa. Se kertoo kahden poliisin, John McLoughlinin (Nicolas Cage) ja William Jimenon (Michael Peña), selviytymistaistelusta sortuneiden tornien raunioissa. Samalla elokuva antaa tapahtumille yllättävän inhimilliset kasvot seuraamalla myös heidän perheidensä elämää.

Tapahtumiin tiukasti liittyneitä lentokoneita ei nähdä edes vilaukselta, mikä toisaalta poistaa päällekkäisyyksiä United 93 elokuvan kanssa. World Trade Center esittää Yhdysvaltojen hallituksen version tapahtumista. Käsikirjoituksessa on useita epäjohonmukaisuuksia ja suoranaisia mahdottomuuksia, mutta niiltä osin World Trade Center on normaalia leffakauraa.

Elokuvan alkuosa etenee juuri sopivalla vauhdilla, mutta keskiosa on puuduttavaa odottelua. Lopussa jännitys taas hieman tiivistyy, kun pelastajat lähestyvät loukussa olevia poliiseja, eikä pelastusoperaation onnistumisesta ole mitään takeita. Perheiden jännitys on kuvattu mainiosti.

Tarinaa on ylidramatisoitu ja glorifioitu amerikkalaista yleisöä kosiskelevaksi, mutta menee vielä elokuvan taiteellisen vapauden piikkiin. Leffan loppuosassa nähtävän merisotilaan sanat ”Nyt tarvitaan hyviä miehiä kostamaan tämä” kertoo kuitenkin jo omaa karua kieltään elokuvan todellisista tarkoitusperistä.

Kyseessä on selvästi elokuvamuotoon puettua vaalipropagandaa, ja se jättää jopa Nicolas Cagen laiskan roolisuorituksen varjoonsa. Huonoimmillaan World Trade Center on surkea vastaveto Michael Mooren Oscar-palkitulle Fahrenheit 9/11 -dokumentille.

Kaksi pistettä elokuva ansaitsee lavastuksesta, leikkauksesta ja inhimillisestä lähestymistavasta.

Genre: Draama (K11)Ohjaaja: Oliver StonePääosissa: Nicolas Cage, Michael Peña, Maria Bello, Maggie Gyllenhaal, William Mapother, Stephen DorffKesto: 2h 11minEnsi-ilta: 6.10.2006

Pisteet 2/5