Jadesoturi

Elokuvat · Stara.fi

Kovasti odotettu Jadesoturi on ensimmäinen elokuva, jossa suomalainen näyttelijä puhuu mandariinikiinaa ja liitää ilman halki kuin leija. Ennakkoluulottomasti perjantaina 13. lokakuuta ensi-iltansa saava Jadesoturi on fantasiaelokuva, joka ammentaa tyyliään hongkong-genrestä ja yhdistelee kiinalaista mytologiaa ja perisuomalasta Kalevala-tarustoa.

Elokuva täyttää odotukset, vaikka sen tarina meneekin alkuvaiheessa niin sanotusti hieman yli hilseen. Tarinan edetessä katsoja saa taas kiinni valkokankaan tapahtumista ja hyppää mukaan aikamatkaan ja upeisiin suomalaisiin ja kiinalaisiin maisemiin. Lavastuksesta Jadesoturi ansaitseekin täydet pisteet.

Näyttelijävalinnoissa varsinkin naispääosassa nähtävä Zhang Jingchu on upea valinta. Myös Tommi Eronen säväyttää, ja miehen mandariinikiinan puhuminen on eksoottista. Olisikin mukava tietää, miltä dialogi kuulostaa natiivin kiinalaisen korvissa. Markku Peltola ei ole välttämättä paras valinta rooliinsa, sillä hän on kaurismäkeläisesti liian yliartikuloiva ja tönkkö ollakseen luonnollinen. Tönkköys kuitenkin katoaa hetkessä, kun Peltola isketään mukaan taistelukohtaukseen.

Lavastuksen lisäksi myös erikoistehosteet ansaitsevat kiitosta. Digitaalista extraa on mukana paljon, mutta ne on toteutettu näyttävästi tukemaan tarinaa, eikä tehosteilla ole mässäilty liikaa. Myös puvustus on uskottava ja näyttävä. Musiikkipuoli ei ansaitse hehkutusta, sillä varsinkin taistelukohtauksia ryydittävä kakofonia on aivan liian halpista.

Käsikirjoitukseen olisi voinut toivoa vielä enemmän koukkuja, kun nyt siinä mennään pääosin odotusten mukaan. Joka tapauksessa Jadesoturi on toimiva kokonaisuus, ja tarina käyttää Kalevalaa hyvin tarinan taustoittamisessa.

Genre: Toiminta/fantasia (K11)Ohjaaja: Antti-Jussi AnnilaPääosissa: Tommi Eronen, Markku Peltola, Krista Kosonen, Zhang JingchuKesto: 1h 41min

Pisteet 3/5