Kalteva torni

Elokuvat · Stara.fi

Kotimainen elokuva Kalteva torni käsittelee vakavaa aihetta kevyesti ja hurtilla huumorilla höystettunä. Komiikan ja draaman lomassa otetaan kantaa avohoitopolitiikkaan ja saadaan huomata, että ”hullut” ovatkin mukavia ihmisiä – ainakin tässä elämänmakuisessa elokuvassa.

Hullu ja hyväntahtoinen Johannes Piipari (Martti Suosalo) on sairaalloisen kiinnostunut Pisan kaltevasta tornista. Sattumalta hänelle aukeaa mahdollisuus lähteä Italiaan omahoitajansa tyttären (Siiri Suosalo) ja äidin (Seela Sella) perässä. Italiassa kolmikko tutustuu ja ystävystyy, kun Johanneksen kaksijakoisen persoonan vauhdikkaampi puoli avautuu. Toisella puolella vaanii kuitenkin depressiivinen pelkuri, joka saa kuulla kunniansa rohkeammalta puolelta. Pian persoonat sekoittuvat, ja sekoittavat myös Johanneksen pään. Mikä onkaan totta?

Firenzen ja Venetsian maisemissa kolmikko joutuu monenlaisiin seikkailuihin, joita yhdistää syvä inhimillisyys ja hyväntahtoinen huulenheitto. Varsinkin Martti Suosalo tekee kympin roolisuorituksen sanavalmiina hulluna, joka saa myös yleisön ulvomaan naurusta. Suosalon improvisaatiot ovat hersyvän hauskoja, ja hän itsekin tuntuu naureskelevan oivalluksilleen. Osansa saavat monet kotimaan julkkikset…

Ohjaus on sujuvaa, mutta kuvapuolella olisi mielellään nähnyt käytettävän hieman enemmän laajoja kuvia Firenzestä ja Venetsiasta. Nyt Koivusalo pitäytyy pääasiassa tiukoissa kuvissa. En olisi uskonut antavani Timo Koivusalon elokuvalle neljää pistettä, mutta sen tämä elokuva on kaikessa viihdyttävyydessään ja Suosalon myötävaikutuksella ansainnut. Piste.

Genre: Draama/komedia (K11)Ohjaaja: Timo KoivusaloPääosissa: Martti Suosalo, Seela Sella, Liisa Kuoppamäki, Siiri Suosalo, Esko Nikkari, Mats Långbacka, Laura Jurkka, Jemina SillanpääKesto: 1h 36minEnsi-ilta: 20.10.2006

Pisteet 4/5